Migranţii moldoveni reîntorşi acasă sunt şomeri
Peste o treime dintre migranţii moldoveni reîntorşi acasă sunt şomeri sau muncesc ocazional în Republica Moldova. Aceste date figurează într-un nou studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit studiului, principalele motive care au determinat reîntoarcerea migranţilor au fost cele de natură personală, cum ar fi incapacitatea de a mai munci, presiuni din partea familiei, responsabilitatea faţă de copiii rămaşi acasă ş.a.
Prezent la eveniment, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Sergiu Sainciuc a declarat că reintegrarea socio-economică a persoanelor reîntoarse constituie o prioritate pentru autorităţi.
“Tindem să dezvoltăm un mediu favorabil pentru afaceri, pentru ca migranţii reîntorşi să dispună de un potenţial economic real de a interveni cu contribuţii pozitive la dezvoltarea ţării sau localităţii”, a menţionat Sainciuc.
Ambasadorul Republicii Cehe la Chişinău Jaromir Kvapil a subliniat că „cea mai bună modalitate de încurajare a reîntoarcerii migranţilor constă în dezvoltarea economică sustenabilă a ţării, cu un climat de afaceri favorabil şi politici guvernamentale adaptate la nevoile migranţilor”.
Numărul oficial al cetăţenilor moldoveni care se află peste hotare în căutarea unui loc de muncă este de circa 330 de mii de persoane.
Studiul „Reîntoarcerea lucrătorilor migranţi şi dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova” a fost realizat de Centrul pentru Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS AXA şi Organizaţia Internaţională a Muncii cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.