Michael Flynn, fost consilier de securitate naţională, graţiat de Trump

Gen Michael Flynn
Gen Michael Flynn (Chip Somodevilla/Getty Images)

Preşedintele Donald Trump l-a graţiat, miercuri, pe fostul consilier pentru securitate naţională, generalul în retragere Michael Flynn, căruia i-a fost intentat un proces care a trenat patru ani.

„Am onoarea să anunţ că generalul Michael T. Flynn a fost graţiat. Felicitări @GenFlynn şi minunatei sale familii, ştiu că acum veţi avea o Zi a Recunoştinţei cu adevărat fantastică”, a scris Trump pe Twitter miercuri după-amiază.

Flynn a pledat vinovat la acuzaţia că a minţit FBI despre conversaţia pe care a avut-o cu ambasadorul Moscovei la Washington - Serghei Kisliak - în perioada de tranziţie a preşedintelui Trump din 2016.

Dar Flynn, care este reprezentat de avocatul de profil Sidney Powell, şi-a retras pledoaria înainte de condamnare.

Înainte de poziţia avută în administraţia Trump, Flynn a funcţionat ca director al Agenţiei de Informaţii a Departamentului de Apărare, DIA, în timpul administraţiei Obama.

Cazul lui Flynn, pe care Departamentul Justiţiei l-a închis, dar un judecător l-a ţinut blocat în ultima fază, a fost marcat de numeroase încălcări de procedură din partea agenţilor FBI care l-au instrumentat - şi a avut o masivă încărcătură politică declanşată la vârful agenţiei FBI.

Însă cazul Flynn a fost folosit într-o campanie de propagandă a stângii americane pentru a-l învinui pe Trump de colaborare cu Kremlinul în încercarea de a influenţa alegerile din 2016. Susţinută de o masivă campanie de presă, învinuirea a generat formarea Comisiei Muller care, după un an şi jumătate de anchete nu a găsit nicio dovadă a presupusei colaborări.

O serie de susţinători ai lui Trump cred că Flynn este victima represaliilor motivate politic din partea administraţiei Obama. Avocaţii lui Flynn au acuzat FBI-ul că a construit un complot pentru a-l prinde pe general într-o capcană.

„Graţierea lui Michael Flynn revine exclusiv preşedintelui, dar având în vedere corupţia la care am asistat în justiţie şi în mai multe agenţii guvernamentale executate împotriva generalului Flynn, această persecuţie ar trebui să se încheie”, a declarat Sidney Powell, avocata lui Flynn, pentru The Epoch Times prin e-mail.

„FBI şi DOJ s-au dovedit o ruşine naţională de mai bine de 15 ani. Speranţa mea arzătoare este să facem ca sistemul nostru judiciar să funcţioneze pentru a exonera un om nevinovat - (...) Acest lucru este o ticăloşie. Este extrem de evident că judecătorul Sullivan [judecătorul care a blocat închiderea dosarului, n.r.] joacă un joc politic vicios cu viaţa şi familia unui om bun”.

În luna mai, Departamentul Justiţiei a renunţat la caz, dar judecătorul de district Emmet Sullivan încă nu a pronunţat închiderea cazului, tergiversând dosarul.

Procurorul General al SUA, William Barr, a cerut unui procuror în ianuarie să revizuiască acest caz. Revizuirea a scos la iveală documente ale FBI care l-au determinat pe procuror să recomande renunţarea la acuzaţiile împotriva generalului Flynn.

Flynn a solicitat fără succes instanţei de apel să-l facă pe Sullivan să accepte închiderea cazului.

În iulie, Trump l-a graţiat pe Roger Stone, un fost asociat de-al său, acuzat de Comisia Mueller. Trump a spus că Stone a fost vizat pe nedrept într-o „vânătoare de vrăjitoare” motivată politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe