MFP: Soldul rezervei valutare se ridica la sfârşitul lunii iulie la circa 3,3 miliarde euro

(photos.com)
Epoch Times România
25.07.2012

Soldul rezervei valutare, în urma operaţiunilor de schimb valutar efectuate din bufferul de valută, cât şi alimentărilor în valută ale acestuia, se ridica la sfârşitul lunii iulie la circa 3,3 miliarde euro, a anunţat miercuri Ministerul Finanţelor Publice.

"Rezerva financiară (buffer-ului) în valută la sfârşitul lunii aprilie 2012 a fost următoarea: 3,1 miliarde euro şi 2,3 miliarde USD, rezultând un echivalent în euro (calculat la paritatea euro – dolar de 1,32) de 4,9 miliarde euro. Din această rezervă, la data de 8 mai 2012 a fost rambursat un împrumut extern emis în euro în 2002, a cărui valoare era de 0,7 miliarde euro, la care s-a adăugat dobânda aferentă în valoare de 0,06 miliarde euro. Totodată, în perioada mai – iulie 2012 Ministerul Finaţelor Publice a rambursat în lei titluri ajunse la scadenţă în valoare de aproximativ 13,1 miliarde lei în contextul în care emisiunile pe piaţa internă au totalizat aproximativ 6,6 miliarde lei", se arată într-un comunicat transmis de MFP.

Astfel, în urma operaţiunilor de schimb valutar efectuate din bufferul de valută, cât şi alimentărilor în valută ale acestuia, la data de 24 iulie soldul rezervei valutare era de aproximativ 3,3 miliarde euro.

"Diferenţa de aproximativ 0,85 miliarde euro a fost utilizată pentru contracararea tendinţei de creştere a randamentelor pe piaţa primară a titlurilor de stat datorată situaţiei tensionate de pe plan internaţional, a celei aferente structurii lichidităţii din sistemul bancar românesc, precum şi a contextului intern. Această utilizare a fost facilitată de aprobarea liniei de credit în valoare de 1 miliarde euro de către Consiliul Director al BIRD în cursul lunii iunie 2012, care este considerată de instituţiile financiare intenaţionale drept componentă a rezervei financiare la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice. Prin urmare, resursele disponibile se află la acelaşi nivel pe care-l înregistrau la finalul primei decade a lunii mai, chiar dacă structura acestora este diferită faţă de acel moment", potrivit comunicatului.

Statul român şi-a asumat faţă de organismele internaţionale (FMI, UE şi BM) constituirea unei rezerve financiare în valută (buffer) până la valoarea echivalentă necesarului de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice pentru circa 4 luni.

Asumarea acestei constituiri s-a facut în baza consultărilor comune cu aceste organisme materializate în Scrisorile suplimentare de intenţie şi ale Memorandumurilor de înţelegere agreate cu FMI, documente ratificate prin acte normative în conformitate cu legislaţia în vigoare. Scopul declarat al elaborării acestor documente este îmbunătăţirea managementului datoriei publice şi evitarea presiunilor sezoniere în ceea ce priveşte asigurarea surselor de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice guvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor