Mesaje lansate de societatea civilă a României cu ocazia Zilei mondiale a mediului (III)
alte articole
Miercuri 5 iunie când în întreaga lume s-a sărbătorit Ziua Mondială a Mediului, România a comemorat Noaptea mediului 2013. Pentru ca vocea numeroaselor organizaţii care nu încetează să avertizeze că mediul este supus unei distrugeri sistematice şi concertate să poată fi auzită, a apărut necesitatea unirii eforturilor lor, luând astfel naştere Coaliţia pentru Mediu.
Continuăm să vă prezentăm opinii şi informaţii ale diverşilor participanţi la evenimentul organizat la Bucureşti în Piaţa Universităţii la statui:
Maria Olteanu, Activist de drepturile omului la Platforma România Fără Fracturare, dezvăluie pentru cititorii Epoch Times:
"Peste 70% din teritoriul României a fost concesionat pentru exploatarea gazelor de şist. În mare taină. La fel s-a dorit să se înceapă si exploatarea lor! Au aflat primii oameni, datorită protestelor din Bulgaria. Imediat, lumea a început să vorbească. Oamenii au început să se informeze. Să protesteze. Cu mille, prin toată ţara. Acum lumea vuieşte despre gazele de şist! De ce oare?
Să ne amintim că anul trecut, cand încă nu erau la Guvernare, USL scoatea mii de oameni în stradă la Bârlad împotriva proiectului guvernului lui Mihai Razvan Ungureanu şi se jura că se vor opune prin orice mijloace exploatării gazelor de şist în România. Imediat instalaţi la guvernare, după ce au făcut campanie împotriva gazelor de şist şi au câştigat alegerile, odată instalat la putere cu o majoritatea zdrobitoare, USL a revenit imediat asupra acestei poziţii. Ba mai mult, a inceput sa dea avize în mare grabă, trecând peste reglementările de mediu in vigoare, neorganizand nicio dezbatere publică, în ciuda numeroaselor proteste ale populaţiei în toate colţurile ţării, pentru 3 din perimetrele concesionate companiei Chevron si a dat 6 HG-uri ce instituie acorduri petroliere pentru alte 6 perimetre în Campia de Vest (judeţele Timiş, Arad, Bihor). Această întoarcere la 180 de grade ar trebui să dea de gândit oricărui cetăţean. Ce se ascunde in spatele acestei amnezii extrem de dubioase?
Înainte de toate, trebuie precizat că exploatarea gazelor de şist este un subiect extrem de compex. Conţine:
- o parte ştiinţă (presupus obiectivă, în fapt extrem de subiectivă şi susecptibilă de a fi deturnată în interesul părţilor care deţin puterea economică), - o parte politică (si ea susceptibilă de a fi deturnată de la interesul cetăţeanului, către interesul aceleiaşi părţi, mai ales unde mecanismele de control nu sunt solide). - o parte socială şi economică - o parte de psihologie (care ţine de percepţia lucrurilor).
O dezbatere reală ar trebui să aducă pe tapet toate aceste componente. Dacă ignori unul din elemente, dezbaterea nu este reală. Si mai ales incluzivă."
Bătălia nu s-a încheiat, şi această victorie o datorăm celor care au ieşit în stradă
Acesta a fost mesajul domnului George Epurescu, preşedintele Asociaţiei "România fără Ei", care a remarcat că subiectul gazelor de şist este un subiect care a prins la public. "De ce? Pentru că guvernanţii au minţit tot timpul, şi atunci, în momentul în care mergeam la un cetăţean şi îi explicam care sunt pericolele fracturării hidraulice, dura foarte puţin până când omul înţelegea că a fost minţit.
Deşi astăzi chiar ministra mediului a afirmat că explorarea gazelor de şist nu prezintă niciun pericol, trebuie să o corectăm din nou. Şi explorarea gazelor de şist foloseşte metoda fracturării hidraulice.
În acest moment, la noaptea mediului pentru România, avem şi o victorie, să o numim de etapă, deşi nu este deloc o victorie, este vorba despre reuşita noastră de a anula acele avize care au fost date la Vaslui pentru începerea exploatării la Bârlad.
Practic ministerul mediului a constatat că un foraj la 4000 de metri adâncime nici măcar nu se supune vreunui studiu de impact.
Cam asta era părerea ministerului până acum câteva săptămâni.
S-a schimbat, şi iată că în acest moment avem cerinţa de studiu de impact asupra mediului privind forajele la adâncime pentru gazele de şist.
Bătălia nu s-a încheiat, şi această victorie o datorăm celor care au ieşit în stradă.
Au ieşit în multe oraşe din ţară, să nu uităm bârlădenii care de 6 ori au ieşit într-un an şi ceva, în număr de câteva mii de fiecare dată, avem mitinguri şi în zona Dobrogei , avem mitinguri şi în vestul ţării, avem mitinguri şi la Cluj şi astăzi iarăşi oamenii s-au adunat şi ies în stadă în Bucureşti, Cluj, în Iaşi, în Mangalia, avem în Timişoara, Alba Iulia, Sighişoara, chiar şi în Rădăuţi, Sibiu, Craiova, şi în afară de România, vecinii noştri bulgari s-au alăturat în Sofia, la Vama, la Vama Veche au venit alături de noi să protesteze, şi trebuie să avem şi o concluzie pozitivă, pentru faptul că atunci când luptăm pentru ceva trebuie să nu ne fie frică şi să-i atacăm pe toate părţile. Inclusiv cu lupta în stradă, cu acţiuni în instanţă, contestarea fiecărei decizii pe care aceşti funcţionari o iau, pentru că am constatat de la Protecţia Mediului că sunt tot felul de personaje care n-au niciun fel de legătură, care n-au plantat probabil niciun pom în viaţa lor şi probabil nici florile de pe balcon nu şi le udă.
Iată că trebuie să tragem un semnal de alarmă, şi astăzi, când toate cauzele de mediu s-au unit, aşa va fi de acum înainte, iată putem să spunem că noi cetăţenii suntem conştienţi de ce se întâmplă şi suntem capabili să spunem "NU" acestor personaje care vor să ţină partea corporaţiilor împotriva cetăţenilor acestei ţări", a mai adăugat domnul George Epurescu.
Maria Olteanu a absolvit Free University of Berlin and Johannes Gutenberg-Universität Mainz şi Universitatea "ALEXANDRU IOAN CUZA" din Iaşi
George Epurescu este cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiaţiei