Sub pavilionul Republicii Moldova au fost trecute cel puţin opt nave petroliere

(photos.com)

Potrivit unei publicaţii malteze, Iranul, fiind sancţionat de comunitatea internaţională din cauza programului nuclear, a transferat sub pavilionul ţării noastre, dar şi a altor state, mai multe nave petroliere.

Astfel, potrivit sursei citate, aproape 75 de nave petroliere, care aparţin Iranului, au fost transferate sub pavilioanele maritime ale Republicii Tuvalu, Tanzaniei, Sierra Leone, Boliviei şi Moldovei.

Sub pavilion Republicii Moldova au fost trecute, în total, cel puţin opt nave, precizează publicaţia.

Pe 1 iulie, Uniunea Europeană a aplicat embargoul la importul de petrol iranian. Câteva săptămâni mai devreme, Compania Naţională Petrolieră Iraniană a început preventiv să-şi schimbe pavilioanele, după ce a renunţat la cele din Cipru şi Malta. Aceste măsuri au fost întreprinse pentru a evita sancţiunile impuse de comunitatea internaţional, relatează Publika.TV.

Potrivit oficialilor Companiei petroliere iraniene, acţiunile luate sunt legale, pentru că aceasta nu este proprietatea guvernului de la Teheran. Însă legalitatea acestor măsuri este discutată de Washington şi Bruxelles.

Totodată, potrivit publicaţie malteze, Compania Petrolieră Iraniană, iniţial întreprindere de stat, a fost privatizată în 2000, iar în 2008 a transferat navele sale sub pavilioanele Maltei şi Ciprului.

Acest lucru s-a întâmplat după ce Statele Unite au pus pe lista neagră flota comercială a Republicii Islamice Iraniene.