Mehedinţi: Atracţia acvariului din Drobeta - un sturion american

Sturion (JENS KOEHLER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.07.2009

Acvariul din Drobeta Turnu Severin, amplasat la subsolul Muzeului Regiunii Porţile de Fier, atrage lunar mii de turişti din ţară şi străinătate, mai ales în sezonul estival.

"Printre atracţiile numărul 1 ale acvariului nostru se află şi un sturion (Polyodon spathula), o specie longevivă, care poate atinge chiar şi vârsta de 30 ani. El poate ajunge până la 2 metri lungime şi o greutate de 70 de kilograme. Arealul natural al acestui peşte se află în bazinul hidrografic al fluviului Mississippi, din zona Marilor Lacuri şi până în Florida", a declarat, luni, petru AGERPRES, directorul instituţiei, dr. Sorina Matacă.

Potrivit acesteia, în bazinele expoziţionale există multe din cele 17 specii de peşti reprezentative pentru bazinul Dunării - avat, lin, morunaş, crap, caras, plătică, oblete, babuşcă, somn, şalău, biban, ştiucă şi cegă - , dar şi peşti tropicali şi subtropicali (cicasome, caraşii aurii, tetrazone, xifori şi gupi).

Sorina Matacă a precizat că acvariul din Drobeta Turnu Severin reconstituie biodiversitatea florei şi a faunei sectorului Dunării, de la kilometrul 863+358, unde este amplasat barajul Porţile de Fier II, şi până la izvoarele fluviului.

"Înainte de apariţia barajelor pe Dunăre ajungeau la Cazane pentru a-şi depune icrele morunul, nisetrul şi păstruga. Foarte rar aceştia mai pătrund prin ecluze", a spus Matacă.

Acum, aceste specii de peşte pot fi întâlnite şi cercetate doar în acvariul din Drobeta Turnu Severin, al patrulea ca mărime din ţară, după cele din Constanţa, Tulcea şi Cluj.

Se presupune că exemplarul de sturion Polyodon spathula, capturat în Dunăre în urmă cu aproape un deceniu, provine dintr-o crescătorie situată pe malul Dunării, ajuns în fluviu în urma inundării accidentale a unor incinte piscicole.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor