Meditaţie împotriva stresului. Valerie Cioloş propune introducerea "Mindfulness" în programa şcolară
alte articole
Valerie Cioloş, soţia fostului premier tehnocrat Dacian Cioloş, propune introducerea în şcolile din România a tehnicii de "mindfulness", ca remediu împotriva stresului şi anxietăţii la care sunt supuşi copiii în zilele noastre.
„Stresul şi anxietatea la copii sunt o dură şi tristă realitate. În Australia un copil din 7 are cel puţin un episod de tulburare mintală pe an. Cauzele? Probleme personale, goana după note bune, presiuni de la social media. Mai mult de 50% din condiţiile de sănătate mintală îşi iau rădăcinile înaintea vârstei de 12 ani. A introduce Mindfulness în programa şcolară este o modalitate de a adresa această realitate şi de a dezvolta abilităţile relaţionale şi de rezilienţă la viitorii adulţi”, a scris, miercuri, Valerie Cioloş, pe pagina sa de Facebook.
Extrem de întâlnit şi folosit în Marea Britanie sau Statele Unite, conceptul de mindfulness este nou în România.
Potrivit psychologies.ro conceptul a fost preluat din tehnicile antice de meditaţie budistă, dar astăzi reprezintă o tehnică de concentrare intenţionată a atenţiei asupra momentului prezent şi a acceptării, fără judecată, a gândurilor, emoţiilor şi senzaţiilor ce ne definesc. A fost introdus în lumea occidentală de Jon Kabat-Zinn, un psihoterapeut care afirmă că meditaţia îi ajută pe oameni să scape de stres, anxietate şi ameliorează diferite boli.