Proteste în Italia din cauza "dictaturii restricţiilor"

Proteste violente împotriva restricţiilor, 24 octombrie 2020 la Roma - Piazza del Popolo
Proteste violente împotriva restricţiilor, 24 octombrie 2020 la Roma - Piazza del Popolo (Andreas Solaro/AFP/Getty)

Premierul italian Giuseppe Conte a emis, duminică, un nou decret de urgenţă care închide toate cinematografele, teatrele, sălile de sport şi piscinele. Barurile şi restaurantele au primit ordin să închidă până la ora 18:00.

Măsura, aşteptată în ultimele zile, după ce al doilea val de îmbolnăviri cauzate de virusul Wuhan a lovit Europa, a generat proteste în diferite oraşe, în special în Roma şi Napoli.

Deşi, iniţial, demonstraţiile au fost paşnice, în multe locuri manifestaţiile au degenerat, înregistrându-se ciocniri violente cu poliţia.

La începutul acestui an, Italia a fost prima ţară care a impus măsuri stricte de carantinare şi distanţare socială, fiind lovită de unul dintre cele mai mari focare de virus Wuhan, preponderent în regiunea Lombardia.

La sfârşitul lunii mai, numărul de îmbolnăviri înregistrate a scăzut şi restricţiile de carantină au fost eliminate, rata infecţiilor zilnice rămânând sub control.

Cu toate acestea, numărul cazurilor din Italia a început să crească din nou, începând cu luna septembrie.

În weekend, ţara a înregistrat un nou record zilnic. Potrivit Reuters „cazurile de COVID-19 din toată ţara au crescut de şapte ori de la începutul lunii, ajungând la 19.143 vineri şi generând temeri că autorităţile scapă pandemia de sub control”.

În Roma, protestatarii au tras cu artificii asupra poliţiei, care încerca să-i disperseze pe cei prezenţi în Piazza del Popolo din centrul oraşului.

Se consideră că haosul a fost generat de partidul de dreapta Fuerza Nova, care a cerut populaţiei să reziste la ceea ce a numit „dictatură a restricţiilor”.

Între timp, regiunea Campania din sudul Italiei a început să pună în aplicare un program de blocaj total al provinciei, după recrudescenţa focarului de COVID, transmite Reuters.

Acest lucru a declanşat cele mai dure proteste de până acum, la Napoli, vineri seara. Poliţia a operat o serie de arestări.

La Roma, sâmbătă seara au fost arestate peste 10 persoane din aceeaşi cauză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe