Virusul Wuhan: o treime din cazuri sunt asimptomatice. Valurile doi, trei, posibile
focus
alte articole
China, care s-a lăudat pentru modul în care a administrat criza declanşată de focarul de virus Wuhan, după ce a băgat 780 de milioane de persoane în carantină pentru oprirea răspândirii bolii, poate avea o nouă problemă.
Potrivit publicaţiei South China Morning Post, care a citat date clasificate ale guvernului chinez, până la o treime dintre persoanele care au rezultat pozitiv la testele de virus Wuhan - cunoscute şi sub numele de „transportatori ascunşi” - pot prezenta simptome întârziate sau deloc.
Datele arată că 43.000 de oameni din China au ieşit pozitiv la teste până la sfârşitul lunii februarie, dar nu au avut simptome reale, relatează ziarul. Au fost băgate în carantină şi monitorizate, deşi într-o schimbare radicală a modului în care regimul comunist alcătuia statisticile, cazurile asimptomatice nu sunt incluse în raportul din China al celor infectaţi cu virusul.
„Numărul noilor cazuri de coronavirus la nivel mondial continuă să crească, iar diferenţa dintre rapoartele Chinei şi estimările statistice pe baza cazurilor diagnosticate în afara Chinei indică faptul că un număr substanţial de cazuri sunt subdiagnosticate”, a declarat un grup de experţi japonezi condus de Hiroshi Nishiura, un epidemiolog la Universitatea Hokkaido, a scris într-o scrisoare către Revista Internaţională de Boli Infecţioase în februarie. Pe baza cercetărilor sale, Nishiura a estimat proporţia de pacienţi japonezi asimptomatici evacuaţi din Wuhan, China, la 30,8% - similar datelor secrete ale guvernului chinez.
Un alt aspect util sunt datele colectate de pe vasul de croazieră Diamond Princess, care a fost pus în carantină săptămâni întregi în Yokohama, Japonia. Toţi pasagerii şi echipajul său au fost testaţi, 712 persoane fiind pozitive - 334 dintre acestea asimptomatice, potrivit cifrelor oficiale japoneze.
În Hong Kong, 16 dintre cele 138 de cazuri confirmate începând cu 14 martie au fost asimptomatice sau presimptomatice, potrivit lui Ho Pak-leung, profesor la departamentul de microbiologie al Universităţii din Hong Kong. Toate aceste cifre indică un raport semnificativ mai mare de cazuri asimptomatice decât cele indicate de datele publicate până în prezent de China. Regimul comunist a prezentat 889 de pacienţi asimptomatici din 44.672 de cazuri confirmate în 11 februarie, conform datelor prezentate de epidemiologii de la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor într-o lucrare publicată online în reţeaua JAMA, open source, pe 24 februarie.
Un studiu separat realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Texas din Austin a estimat că persoanele care încă nu dezvoltă simptome au transmis aproximativ 10 la sută din cele 450 de cazuri studiate în 93 de oraşe din China.
Ho de la Universitatea din Hong Kong a spus că unii pacienţi asimptomatici au o încărcătură virală similară cu cei cu simptome.
„Bineînţeles, este greu de spus dacă pot fi mai puţin infecţioşi dacă nu tuşesc. Dar există picături şi atunci când vorbiţi”, a afirmat acesta, referindu-se la modul în care se transmite virusul.
După cum remarcă Bloomberg, noul virus a fost descris drept „insidios”, deoarece multe persoane infectate au o stare suficient de bună pentru a-şi desfăşura activitatea zilnică, răspândindu-l în mod involuntar, deoarece simptomele încep să apară în medie la cinci până la şase zile de la infecţie. Deşi oamenii de ştiinţă nu au reuşit să cadă de acord cu privire la rolul transmisiei asimptomatice în răspândirea bolii, ei ştiu că virusul pare să provoace o boală uşoară care durează aproximativ două săptămâni la copii, adolescenţi şi adulţi mai tineri, în majoritatea cazurilor, şi o boală potenţial mai severă, care durează trei până la şase săptămâni la persoanele în vârstă.
Concluzia este că propagarea „transportatorilor ascunşi” şi o rată mare de cazuri asimptomatice pot complica eforturile de oprire a răspândirii bolii care a infectat peste 320.000 de oameni şi a ucis aproape 13.000 la nivel global, deoarece multe ţări nu testează oamenii decât dacă sunt grav bolnavi, a relatat publicaţia.
Cercetările mai arată, de asemenea, că, având mii de transmiţători asimptomatici care se deplasează, fiind siguri că nu au virusul, valuri de epidemie secundare şi terţiare sunt practic garantate chiar şi pentru populaţiile care, precum China, susţin că au învins pandemia de virus comunist.