"Medicamentul e mai rău decât boala" - Meloni, supărată pe politica Băncii Centrale a UE care creşte continuu ratele dobânzilor

Giorgia Meloni - premierul Italiei
D.B.
30.06.2023

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, şi guvernul său sunt pe picior de război cu Banca Centrală Europeană (BCE), liderul italian susţinând că creşterea dobânzilor de către bancă a făcut mai mult rău economiei italiene decât binele pe care l-a făcut în reducerea inflaţiei, informează REMIX NEWS.

"Medicamentul este mai rău decât boala", a declarat Meloni cu privire la creşterea ratelor.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi experţii financiari europeni se ceartă de luni de zile în legătură cu majorările continue ale ratelor dobânzilor. Preşedintele BCE, Christine Lagarde, afirmă că există semne încurajatoare, dar până când nu se va atinge pragul de inflaţie de 2% impus de UE, BCE consideră justificate noi majorări de rate şi nu va proceda altfel nici în iulie, pentru a noua lună consecutiv.

"Este puţin probabil că Banca Centrală să atingă o rată maximă în viitorul apropiat. În iulie vom majora în continuare ratele dobânzilor", a declarat Lagarde, ale cărei cuvinte au stârnit şi mai multă furie în cabinetul Meloni.

Cel mai mare perdant al deciziilor BCE în zona euro este, fără îndoială, Italia, ale cărei finanţe publice erau deja în stare proastă înainte de majorarea ratelor. Italia, care se bazează în mare măsură pe împrumuturi pentru a se menţine pe linia de plutire, este nevoită să plătească mai mult pentru serviciul datoriei sale atunci când ratele dobânzilor sunt mai mari. Analiştii estimează că nevoile de împrumut ale guvernului italian în acest an ar putea ajunge la 250 de miliarde de euro, dar întrebarea este cum se poate acoperi această sumă în cadrul politicii de înăsprire a dobânzilor BCE şi ce va însemna pentru zona euro instabilitatea finanţelor publice italiene.

Meloni şi guvernul său s-au dezlănţuit în ceea ce priveşte creşterea ratelor dobânzii încă din ianuarie. Prim-ministrul, adjunctul ei Matteo Salvini şi membrii guvernului au numit politica de rate a BCE "nebună", "incredibilă" şi "şocantă".

Prim-ministrul italian şi guvernul său au devenit şi mai furioşi după recentul anunţ al lui Lagarde. Disputa a fost deschisă de Salvini, care a criticat în termeni duri decizia: "Este o decizie absurdă şi periculoasă: Banca Centrală Europeană, contrar bunului simţ, semnalează noi creşteri ale dobânzilor care nu vor face decât să dăuneze familiilor şi întreprinderilor".

Ministrul de Externe, Antonio Tajani, a afirmat că majorările băncii sunt de neînţeles şi a pus o întrebare retorică: "Are Lagarde un împrumut cu dobândă variabilă? Ştiţi cu cât cresc ratele de rambursare? Cine este cel care vine cu aceste decizii stupide?".

De asemenea, Meloni a criticat şi ea politica monetară a BCE.

"Nu puteţi ignora faptul că majorarea constantă a ratelor dobânzilor face mai mult rău economiilor noastre decât inflaţiei, astfel încât acesta este un remediu care face mai mult rău decât bine", a spus ea, fiind de acord cu Tajani.

Inflaţia italiană a scăzut de la 8% la 6,7% în iunie, ceea ce poate părea substanţial, dar BCE urmăreşte ca întreaga zonă euro să aibă o ţintă apropiată de 2%, astfel că instituţia din Frankfurt nu dă semne de încetinire a majorării ratelor. Aceasta a majorat deja ratele cu 400 de puncte de bază din iulie anul trecut, de la -0,5% până la nivelul actual de 3,5%, şi, deşi va lua o pauză de vară după luna iulie, BCE va relua probabil creşterea ratelor în septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor