MDRT a lansat ghidul pentru investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor
alte articole
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat spre consultare publică Ghidul solicitantului pentru Domeniul de intervenţie 1.2 – Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe, operaţiune finanţată cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.
Potrivit MDRT, cei interesaţi pot consulta ghidul publicat la adresa www.inforegio.ro, sectiunea Ghidurile solicitantului (http:()www.inforegio.ro(node)1). De asemenea, observaţiile şi comentariile pot fi trimise în termen de 30 de zile calendaristice de la demararea consultării la adresa info@mdrt.ro. Apelul de proiecte ar putea fi deschis începând cu luna octombrie, după îndeplinirea formalităţilor solicitate de Comisia Europeană.
MDRT anunţă că începând cu anul 2009, finanţarea investiţiilor în domeniul eficienţei energetice şi al energiei regenerabile în locuinţe a devenit operaţiune eligibilă pentru perioada de programare 2007-2013. Această operaţiune nu a fost înclusă iniţial în categoria activităţilor eligibile în Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional a elaborat Schema de eficienţă energetică a blocurilor de locuinţe pentru care se propune finanţarea prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” şi a negociat cu Comisia Europeană modalitatea de punere în practică a acesteia.
"Având în vedere faptul că programul se va închide în anul 2013, schema propusă are un caracter pilot pentru actuala perioadă de programare, experienţa acumulată putând fundamenta investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe pentru perioada de programare 2014-2020", se arată în comunicat.
Având în vedere faptul că programul se va închide în anul 2013, schema propusă are un caracter pilot pentru actuala perioadă de programare, experienţa acumulată putând fundamenta investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe pentru perioada de programare 2014-2020.
Schema de finanţare se va aplica blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse din municipiile reşedinţă de judeţ (peste 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro). Beneficiarii eligibili ai schemei de finanţare sunt municipiile reşedinţă de judeţ.
Bugetul schemei de finanţare este de 304 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), respectiv 154 de milioane de euro rezultată din contribuţia naţională (co-finanţare de la bugetul de stat, contribuţia autorităţilor publice locale şi a asociaţiilor de proprietari).