CE a prezentat o strategie privind dinamizarea sectorului clădirilor cu consum energetic redus
Comisia Europeană a prezentat marţi o strategie menită să dinamizeze sectorul clădirilor cu consum energetic şi să îl promoveze în calitate de motor pentru crearea de locuri de muncă şi pentru creşterea susţinută a economiei, în general.
Elementele principale ale strategiei includ stimularea unor condiţii favorabile investiţiilor, în special în sectorul renovării şi al întreţinerii clădirilor, prin încurajarea mobilizării pachetului de până la 120 de miliarde de euro de împrumuturi pus la dispoziţie de Banca Europeană de Investiţii (BEI) în cadrul Pactului pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă din luna iunie.
În al doilea rând, prin stimularea inovării şi îmbunătăţirea calificărilor lucrătorilor prin promovarea mobilităţii.
În al treilea rând, prin îmbunătăţirea eficienţei resurselor, promovând recunoaşterea reciprocă a sistemelor de construcţii durabile din UE. În al patrulea rând, prin oferirea întreprinderilor de construcţii de coduri standard de bună practică privind proiectarea, pentru ca acestea să poată lucra mai uşor în alte state membre. În sfârşit, prin promovarea poziţiei mondiale a întreprinderilor europene din sectorul construcţiilor, pentru a stimula rezultatele bune şi adoptarea unor standarde durabile în ţările terţe.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisar pentru industrie şi antreprenoriat, a declarat că ”în această perioadă de gravă criză economică şi socială, clădirile cu consum energetic redus reprezintă investiţii sigure şi viabile pentru societate şi investitorii privaţi. Sectorul construcţiilor ar trebui să considere această situaţie ca pe o oportunitate de a inova şi de a atrage talente noi. Noile tehnologii oferă un potenţial major, nu doar în ceea ce priveşte locuinţele noi, ci şi pentru renovarea milioanelor de clădiri existente, sporindu-le eficienţa energetică în conformitate cu obiectivele strategiei Europa 2020. Să nu pierdem această ocazie. Sectorul construcţiilor poate deveni un motor de creştere sustenabilă”.
Potrivit unui comunicat al CE, un forum la nivel înalt va fi organizat cu statele membre şi cu reprezentanţii sectorului pentru a supraveghea punerea în aplicare a strategiei şi pentru a formula recomandări privind eventualele ajustări necesare sau noile iniţiative care urmează a fi lansate. În paralel, grupuri tematice şi de altă natură vor discuta diferitele abordări pentru punerea în aplicare a unor iniţiative specifice, vor evalua efectele probabile ale acţiunilor existente la nivel naţional şi sectorial asupra acestor iniţiative specifice şi vor identifica oportunităţi pentru crearea de sinergii.
Construcţiile reprezintă un sector esenţial pentru economia europeană, generând aproape 10% din PIB-ul UE şi oferind 20 de milioane de locuri de muncă, în special în cadrul microîntreprinderilor şi al întreprinderilor mici. Competitivitatea în sectorul construcţiilor poate influenţa în mod semnificativ dezvoltarea economiei în ansamblu. Performanţa energetică a clădirilor şi eficienţa resurselor în fabricaţia, transportul şi utilizarea produselor folosite în construcţia clădirilor şi a infrastructurilor au un impact important asupra calităţii vieţii cetăţenilor europeni.
Prin urmare, competitivitatea întreprinderilor de construcţii constituie o temă importantă nu numai pentru creştere şi ocuparea forţei de muncă în general, ci şi pentru garantarea sustenabilităţii acestui sector.