MB: May rezistă presiunilor de a oferi estimări despre numărul imigranţilor români şi bulgari aşteptaţi în Marea Britanie
alte articole
Ministrul britanic de interne, Theresa May, a rezistat presiunilor de a comunica estimări oficiale cu privire la numărul de români şi bulgari aşteptaţi să sosească în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor impuse acestora pe piaţa muncii la sfârşitul anului în curs, scrie Evening Standard.
Restricţiile temporare au fost impuse românilor şi bulgarilor în 2005 pentru a proteja piaţa muncii din Marea Britanie, însă acestea vor expira în luna decembrie şi, potrivit legislaţiei UE, nu vor mai putea fi prelungite.
Guvernul a refuzat cererile repetate de a publica sau comanda estimări ale numărului de imigranţi aşteptaţi, într-un context în care cifrele neoficiale vorbesc de până la 50.000 de est-europeni care ajung în Marea Britanie în fiecare an.
Theresa May a declarat în faţa Comisiei pentru Afaceri Interne a Camerei Comunelor (Home Affairs Select Committee) că nu a fost posibil să fie furnizate date 'de încredere'.
Preşedintele comisiei, Keith Vaz, o întrebase pe Theresa May dacă este posibil să fie comandată o cercetare pentru a obţine cifre mai exacte privind numărul de posibili imigranţi din România şi Bulgaria. 'Preocuparea acestei comisii şi a altora este că nu există cifre exacte despre cât de multe persoane pot veni. Cifrele variază de la 10.000 de persoane la 50.000, număr avansat de Migration Watch', îşi justificase Vaz apelul.
Pe de altă parte, May a precizat comisiei că 'Marea Britanie nu este singura ţară care îşi va deschide frontierele de la 1 ianuarie 2014 pentru România şi Bulgaria'. 'Există şi ţări importante din UE, cum ar fi Germania, Austria, Franţa, care îşi vor deschide graniţele pentru România şi Bulgaria în acelaşi timp', a adăugat dna May, recunoscând că nu a vizitat România sau Bulgaria de la preluarea mandatului.
Lideri politici din Bulgaria şi România au respins temerile că modificarea restricţiilor privind accesul pe piaţa muncii va declanşa un val de imigraţie în Marea Britanie. Ministrul bulgar de externe, Nikolai Mladenov, a declarat ca mulţi dintre compatrioţii săi vor alege mai degrabă Germania, Spania şi Italia, având în vedere legăturile de afaceri mai puternice cu aceste state. De asemenea, ambasadorul român în Marea Britanie, Ion Jinga, a declarat că mulţi imigranţi au ocolit deja restricţiile, declarând că desfăşoară o activitate independentă şi găsindu-şi locuri de muncă în sectoare cum ar fi construcţiile.