Matei Dobrovie: Format din toţi oamenii preşedintelui, Guvernul de la Chişinău are o direcţie clară spre Est, nu spre Vest

Cetăţenii R. Moldova sunt cei care trebuie susţinuţi în continuare, însă toate finanţările trebuie condiţionate de efectuarea de reforme, iar România nu ar mai trebui să facă greşelile din era Plahotniuc, a menţionat parlamentarul român.
Matei Dobrovie, deputat PNL
Matei Dobrovie, deputat PNL (europalibera.org)

„Odată cu venirea guvernului liberal la Bucureşti, această paradigmă a sprijinului necondiţionat pentru guvernul de la Chişinău nu va mai exista, adică nu va exista un cec în alb pentru guvernul Chicu”, a declarat deputatul PNL, Matei Dobrovie, în contextul declaraţiilor făcute de preşedintele Igor Dodon cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Mai mult decât atât, deputatul român consideră că aşa-zisa felicitare a preşedintelui pro-rus Dodon se încadrează într-o serie de declaraţii pe care acesta le-a făcut în ultima perioadă în încercarea de a cumpăra bunăvoinţa României, iar participarea la recepţia de Ziua Naţională se încadrează tot în această încercare de a menţine asistenţa financiară românească pentru R. Moldova.

Deşi premierul Chicu i-a adresat, la rândul său, un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naţionale a României omologului său de la Bucureşti, Ludovic Orban, invitându-l chiar să efectueze o vizită în R. Moldova, Dobrovie a ţinut să puncteze că nu trebuie omis faptul că prima sa vizită, Chicu a întreprins-o la Moscova, nu la Bucureşti.

Mai mult decât atât, noul guvern de la Chişinău are practic o direcţie clară spre Est, nu spre Vest, dovadă fiind şi multiplele contacte pe care le cultivă Igor Dodon în Federaţia Rusă, a subliniat deputatul PNL.

„Aş spune că este un guvern format din toţi oamenii preşedintelui, de fapt, foşti consilieri, oameni care nu au o aplecare foarte mare spre Uniunea Europeană şi mai degrabă vedem un parcurs de apropiere de Rusia şi de Uniunea Euroasiatică”, a declarat Matei Dobrovie pentru Europa Liberă.

Pe de altă parte, Dobrovie a punctat că din perspectiva României, lucrurile sunt foarte clare, „cetăţenii R. Moldova trebuie susţinuţi în continuare, dar nu cu finanţări necondiţionate, deci toate finanţările trebuie condiţionate de efectuarea de reforme, conform angajamentelor luate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi cred că România nu va mai face greşelile din era Plahotniuc să gireze acest guvern şi să ofere finanţări fără nicio condiţie”.

Totodată, politicianul român a specificat că se observă cumva o tendinţă în a-l înlocui pe oligarhul Plahotniuc cu oligarhul Dodon, acesta din urmă ajungând să controleze toate instituţiile, fie că este vorba de preşedinţie, parlament, majoritatea în parlament, guvern etc., şi plasarea unor oameni de-ai săi în instituţiile-cheie – Curtea Constituţională şi recent Procuratura Generală.

Făcând referire la aşa-zisul credit de 500 milioane dolari promis de ruşi, Dobrovie a punctat că în momentul în care vorbeşti despre mari proiecte de infrastructură finanţate de Rusia, despre o întrerupere a acordului cu FMI şi, în acelaşi timp, ceri României să-ţi dea sprijin financiar „este, practic, o fractură logică în ecuaţia asta. Şi cred că la Bucureşti se înţelege foarte bine că aceste jocuri pe care le-a practicat şi dl Plahotniuc şi pe care le practică acum Igor Dodon nu funcţionează şi nu produc rezultate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe