Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat a fost eliberat din închisoare înainte de termen

Vlad Filat, fostul prim-ministru al Moldovei
Vlad Filat, fostul prim-ministru al Moldovei (publika.md)

Fostul premier Vlad Filat, condamnat în anul 2016 la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă şi deţinut până în prezent la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, a fost eliberat după patru ani de detenţie, scrie presa de la Chişinău.

Decizia privind eliberarea condiţionată înainte de termen a fost luată marţi, 3 decembrie, de către Curtea de Apel Chişinău, informaţia pentru mass media moldoveană fiind confirmată de avocatul acestuia, Victor Munteanu, şi de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor Oleg Pantea a precizat pentru Unimedia că există o încheiere a instanţei de judecată în privinţa lui Vladimir Filat şi „noi suntem obligaţi să o punem în executare. Vlad Filat a fost eliberat.”

În cazul în care Vlad Filat va dori să comunice ceva, o va face personal, a declarat pentru Radio Chişinău avocatul Victor Munteanu, care l-a apărat în instanţă pe fostul premier.

În vara acestui an, pedeapsa lui Filat a fost redusă cu 685 de zile, (un an şi zece luni), conform unei decizii a Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana. La baza încheierii a stat hotărârea CEDO privind condiţiile inumane de detenţie.

Vlad Filat a fost reţinut la 15 octombrie 2015, după ce a fost denunţat de către fostul primar al oraşului Orhei, Ilan Şor, implicat şi acesta în frauda bancară şi condamnat la 9 ani de închisoare. Acesta a mai fost amendat cu 60.000 de lei MDL, a fost privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice timp de 5 ani, i s-a retras distincţia de stat Ordinul Republicii şi i s-a aplicat măsura de siguranţă a confiscării speciale a bunurilor care constituie obiectul remunerării ilicite în valoare de 791 milioane lei.