Martonyi: Legea ungară facilitează reprezentarea în Parlament a minorităţilor
Ministrul ungar de externe, Janos Martonyi, a declarat, marţi, la Bucureşti, că legislaţia privind reprezentarea minorităţilor în Parlament facilitează accesul acestora în Legislativul de la Budapesta, opinie care nu este împărtăşită şi de autorităţile române.
"Avem o lege constituţională privind sistemul electoral. Această lege oferă beneficii semnificative pentru minorităţile naţionale prijn reducerea pragului electoral necesar pentru a trimite în Parlament un reprezentant. Unele minorităţi naţionale vor putea întruni numărul necesar de voturi pentru a atinge acest prag. Altele sunt mai mici, aşa încât nu vor putea întruni numărul necesar de voturi. Ele se vor putea alia însă cu alte minorităţi, grupuri minoritare. Şi asta îi sfătuim, pentru că astfel toate cele 13-14 minorităţi naţionale din Ungaria vor putea fi reprezentate cu drept de vot în Parlament", a declarat Martonyi.
Ministrul ungar de externe a mai precizat că, în calitate de un ultim resort, "legea spune că dacă o anumită minoritate nu poate să-şi trimită propriul reprezentant în Parlament, chiar şi aşa are un aşa-zis „purtător de cuvânt” în Parlament, care are dreptul de a participa la discuţii însă fără dreptul de a vota. Scopul legii este tocmai de a facilita cât se poate de mult reprezentarea în Parlament, cu drept de vot, a fiecărei minorităţi".
Întrebat dacă legea poate fi modificată de vreun protocol încheiat cu o altă ţară, Martonyi a respins această variantă. "Niciun protocol nu poate amenda această lege. Când am spus că suntem pregătiţi să discutăm, să explicăm, am avut în minte faptul că putem oferi varianta creării unor astfel de alianţe unor grupuri astfel încât să existe reprezentare pentru toate grupurile", a explicat şeful diplomaţiei de la Budapesta.
Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut, la 13 februarie, o întrevedere cu subsecretarul de stat Latorcai Csaba, responsabil pentru relaţiile cu minorităţile şi organizaţiile non-guvernamentale din Ministerul Administraţiei şi Justiţiei al Ungariei, în contextul modificărilor legislative din statul vecin de la sfârşitul anului 2011, cu implicaţii asupra situaţiei minorităţilor naţionale din această ţară, precizează MAE.
Demnitarul ungar a prezentat succint modificările legislative adoptate de către guvernul ungar, arătând că obiectivul acestora este de a elimina problemele evidenţiate de reprezentanţii minorităţilor de-a lungul timpului.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat poziţia părţii române faţă de soluţia identificată de partea ungară pentru asigurarea reprezentării parlamentare a naţionalităţilor. Astfel, Aurescu "a arătat că, în lumina noilor prevederi, comunităţile reduse numeric, aşa cum este cazul celei româneşti, nu vor beneficia de reprezentare parlamentară adecvată, fiind necesar, în opinia părţii române, ca reprezentantul minorităţii în Parlamentul ungar să aibă inclusiv drept de vot", informează MAE.
Subsecretarul de stat Latorcai Csaba a indicat că sunt încă în discuţie, în Ungaria, competenţele, printre care şi dreptul de vot, pe care le va avea "purtătorul de cuvânt" din Parlamentul ungar al minorităţii care nu reuşeşte să obţină un număr suficient de voturi pentru a avea un deputat.
Totodată, demnitarul român a reiterat interesul părţii române pentru organizarea, cât mai rapidă, a unei noi reuniuni a celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor şi pentru finalizarea şi semnarea Protocolului acestuia. El a arătat că acest instrument este, în continuare, cea mai bună modalitate de evaluare a progreselor şi de stabilire de noi priorităţi în domeniul protecţiei drepturilor minorităţii româneşti din Ungaria.