Maroc-Spania: Regele Mohammed al VI-lea anulează iertarea dată unui pedofil spaniol
Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a decis să anuleze graţierea acordată infractorului pedofil spaniol, Daniel Galvan Fina, a cărui eliberare a provocat multe controverse şi proteste în ţară. Decizia de a revoca graţierea vine la sfârşitul unei zile în care Mohammed al VI-lea a intervenit în această privinţă, anunţând o anchetă şi afirmând că "nu ştia nimic" despre acest caz care, potrivit presei marocane şi spaniole, ar putea implica serviciile de informaţii, informează luni agenţia ANSA.
Cu micul detaliu că omul a fost eliberat din închisoare marţi şi s-ar fi întors deja în Spania.
Povestea jenantă a început acum trei săptămâni, cu vizita Regelui Juan Carlos la Rabat. Conform protocolului, Casa Regală din Madrid invita Marocul la un act de indulgenţă - care de altfel a fost salutat de presa iberică - faţă de cei condamnaţi, de naţionalitate spaniolă, care îşi executau pedeapsa în penitenciarele din ţara marocană. Zis şi făcut. La 30 iulie, de sărbătoarea monarhiei, Mohammed al VI-lea a semnat graţierea pentru un grup de 48 de spanioli, în cele mai multe cazuri aflaţi în închisoare pentru trafic de droguri.
Dar există o problemă: printre cei iertaţi, surprinzător, există, de asemenea, Daniel Galvan Viña, un spaniol de 64 de ani condamnat la treizeci de ani de închisoare în 2011 pentru pedofilie. Un proces foarte celebru în Maroc, în care nişte băieţi au mărturisit că au fost abuzaţi sexual în casa din Rabat a acestui domn spaniol care s-a identificat ca un profesor pensionat, dar vorbea excelent limba arabă, cum de altfel şi limba engleză şi franceză. Copiii violaţi aveau vârste cuprinse între trei şi cincisprezece ani.
La auzul veştii acestei eliberări, în Rabat, în palatul regal din Casablanca şi Tanger, au izbucnit proteste culminând în ciocniri cu poliţia şi zeci de răniţi. Cu jenă, biroul general de presă al monarhului marocan a anunţat că Mohamed nu ştia că ar fi fost eliberat şi un pedofil şi a acuzat Madridul că l-ar fi băgat în lista cererii de graţiere pe ascuns. Ministerul de Externe din Madrid declară însă că nu a prezentat "nicio listă".
Daniel Galvan Viña a declarat că este un profesor pensionat de la Universitatea din Murcia (unde a predat oceanografie), dar aceasta este de fapt o identitate falsă pe care au descoperit-o CNI, (Centro Nacional de Inteligencia), serviciile de informaţii spaniole. De ce? Omul este de fapt un fost general în armata lui Saddam Hussein, care a colaborat cu Occidentul în ultimul război din Irak, când preşedintele de atunci al guvernului, José Maria Aznar, a acceptat propunerea lui Bush junior şi a trimis trupele pe frontul din Irak. Şi astăzi, eliberarea sa ar fi încă un alt beneficiu pe care serviciile de spionaj spaniole i-l acordă pentru serviciile primite în timpul războiului împotriva lui Saddam. Surse marocane susţin că eliberarea pedofilului 007 este rezultatul unui acord între Dged, serviciile secrete marocane şi cele spaniole. Un "acord ruşinos," protestează toate organizaţiile din Spania precum şi cele din Maroc.
După aceste presiuni Regele Marocului decide să retragă iertarea, anunţând un comunicat oficial al palatului regal prin agenţia oficială MAP, că regele nu era conştient de crimele de care era acuzat omul când a semnat Decretul de graţiere. Problema este că omul, între timp, a dispărut. Cu doar patru zile în urmă, eliberat din închisoarea din Kenitra, la nord de Rabat, el a mers la Consulatul spaniol unde şi-a reînnoit paşaportul în câteva ore şi s-a întors în Spania.
Dar povestea abia a început: cum este posibil ca serviciile de informaţii ale celor două ţări să se pună de acord fără a informa respectivele lor referinţe instituţionale şi politice? Iertarea pedofilului ex general irakian va duce la căderea câtorva capete, în ce măsură se va vedea.
La Madrid, opoziţia este deja pregătită pentru noua luptă împotriva lui Rajoy în Parlament: "Trebuie să ne spună tot adevărul şi trebuie pedepsiţi cei responsabili". În acelaşi timp Regele Marocului a deschis o anchetă şi, în timpul cel mai scurt Ministerul Justiţiei, se precizează într-un pasaj din declaraţie, va discuta cu Madridul care vor fi "paşii următori" de făcut.