Marius Oprea, numit director de departament în cadrul IICCMER

Istoricul Marius Oprea a fost numit în funcţia de director al departamentului care se va ocupa de investigaţii speciale şi proiecte de arheologie contemporană în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Epoch Times România
28.05.2012

Istoricul Marius Oprea a fost numit în funcţia de director al departamentului care se va ocupa de investigaţii speciale şi proiecte de arheologie contemporană în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

"De astăzi, Marius Oprea revine la IICCMER, unde va face ceea ce l-a consacrat. Activitatea de investigare a celor executaţi de Securitate va căpăta anvergura unui program naţional, coordonat de istoricul Marius Oprea", a declarat Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.

Marius Oprea este licenţiat în istorie la Universitatea din Bucureşti, cu specializări în arheologie şi istorie medie românească, doctor în istoria Securităţii al Facultăţii de Istorie.

Acesta a scris numeroase articole privind aspecte din istoria fostei poliţii politice, care au fost publicate în presă, difuzate la Radio Europa Liberă sau incluse în culegeri de studii academice.

Totodată, Marius Oprea este autorul volumelor "Banalitatea răului. O istorie a Securităţii în documente. 1949-1989" (2002, premiată de Asociaţia Editorilor din România pentru cea mai bună carte de istorie a anului); "Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Braşov" (în colaborare cu Stejărel Olaru, 2002); "Moştenitorii Securităţii" (2004); "Chipul morţii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului" (2006); "Bastionul cruzimii: o istorie a Securităţii (1948-1964)" (2008), "Şase feluri de a muri" (2009) ş.a.

Din anul 2010, Marius Oprea a activat în cadrul unui centru independent de cercetare, a coordonat o serie de proiecte de arheologie contemporană şi a organizat expoziţii care prezintă acţiuni de căutare şi deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist care au fost executaţi fără judecată de către fosta Securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor