Angela Merkel îi cere lui Putin să ajute la eliberarea observatorilor OSCE luaţi ostateci de proruşi

Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu Angela Merkel.
Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu Angela Merkel. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a cerut joi preşedintelui rus, Vladimir Putin, să ajute la eliberarea observatorilor OSCE luaţi ostatici în estul Ucrainei, a informat serviciul de presă al Kremlinului, citat de Radio Europa Liberă.

"Angela Merkel a solicitat ca ( Vladimir Putin n.r.) să ajute la eliberarea observatorilor militari dintr-un număr de ţări europene, inclusiv Germania" relatează serviciul de presă al preşedinţiei ruse, care a mai informat că cei doi lideri au avut o convorbire telefonică, iniţiată de cancelarul german, în cadrul căreia s-au pus de acord că asupra importanţei potenţialulului de mediere al OSCE.

Conform Kremlinului, Putin - care a mobilizat impresionate forţe armate şi echipament de război la graniţa cu Ucraina - i-ar fi spus Angelei Merkel că prioritară ar fi retragerea armatei ucrainene din regiunile de est ale ţării şi iniţierea a ceea ce el a numit "un amplu dialog naţional în cadrul reformei constituţionale."

Reamintim că separatiştii pro-ruşi de la Sloviansk i-au luat ostateci pe membrii misiunii OSCE pe 25 aprilie, acuzându-i de spionaj în favoarea NATO. Din delegaţia OSCE fac parte patru observatori militari germani şi câte unul din Suedia, Polonia, Danemarca şi Cehia.

Observatorul suedez, suferind de diabet, a fost eliberat, restul "prizonierilor de război", cum i-au catalogat separatiştii pe observatorii OSCE, urmând să fie folosiţi ca monedă de schimb în negocieri cu guvernul de la Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe