Foşti luptători în Afganistan se implică în alegerile prezidenţiale din Ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (youtube.com)

'Regele ciocolatei', viitor preşedinte al Ucrainei? Foşti luptători în Afganistan, puternic grup de influenţă şi braţul forte al Euromaidanului, şi-au declarat de curând sprijinul pentru Piotr Poroşenko, informează Courrier International.

Acesta este un semnal puternic. În data de 25 aprilie, asociaţia ucraineană a foştilor luptători în Afganistan a anunţat oficial că va susţine candidatura la prezidenţiale a lui Piotr Poroşenko, 'regele ciocolatei', aflat deja în fruntea sondajelor de popularitate şi care nu a întârziat să-i felicite, anunţă cotidianul Vissoki Zamok din Liov. 'Iată oameni care merită respectul şi admiraţia statului pentru curajul lor, patriotismul lor, loialitatea lor. Calităţi de care ei au dat dovadă şi în timpul evenimentelor din Maidan', a declarat Poroşenko.

În timpul manifestaţiilor din ianuarie şi februarie, foşti combatanţi în Afganistan, denumiţi în spaţiul ex-sovietic 'afganţî', au asigurat serviciul de ordine şi s-au regăsit în prima linie în timpul sângeroaselor confruntări cu forţele de ordine ale ex-preşedintelui Viktor Ianukovici.

În timp ce în estul Ucrainei situaţia rămâne complicată, ca urmare a arestării de către separatişti proruşi a unor observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), declaraţi 'prizonieri de război', susţinerea de către foştii combatanţi în Afganistan vine la momentul oportun pentru candidatul Poroşenko, acesta promiţând, în faţa nepăsării guvernului provizoriu de la Kiev, să 'întărească apărarea Ucrainei'.

'Împreună, trebuie să le spunem tuturor ucrainenilor, din est, vest, centru şi sud, că-i vom proteja şi le vom asigura securitatea. 'Afganii' sunt capabili să înveţe ţara noastră să fie una puternică', a declarat Piotr Poroşenko. Poate că, după Maidan, veteranii ucraineni ai războiului din Afganistan vor avea un rol de jucat şi la Donbas, conchide Courrier International.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe