Marina Tauber scoasă definitiv din cursa electorală. Alegerile pentru şefia primăriei Bălţi, suspendate

Marina Tauber, deputat al Partidului Şor în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Tatiana Chiriac
05.12.2021

În dimineaţa zilei de duminică, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secţiilor de votare în municipiul Bălţi, Curtea de Apel Bălţi a menţinut hotărârea primei instanţe privind excluderea Marinei Tauber, vicepreşedinte a Partidului Şor din cursa electorală.

În consecinţă, Comisia Electorală Centrală a suspendat alegerile pentru şefia primăriei Bălţi care urma să aibă loc pe 5 decembrie.

Curtea Supremă de Justiţie a respins duminică seară recursul avocaţilor Marinei Tauber şi a menţinut decizia Curţii de Apel Bălţi.

La alegerile locale anticipate în municipiul Bălţi organizate pe 21 noiembrie, vicepreşedinta Partidului Şor, Marina Tauber, a acumulat în primul tur cele mai multe voturi din partea alegătorilor - 47,93 la sută.

În turul doi al alegerilor, Tauber urma să se confrunte cu Nicolai Grigorişin, candidatul independent pentru care au votat 20,93% dintre bălţenii prezentaţi la urnele de vot.

CEC a depistat, însă, că Marina Tauber a depăşit plafonul cheltuielilor şi nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Astfel, instituţia a solicitat instanţei de judecată anularea înregistrării acesteia în cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi.

Marina Tauber susţine că excluderea sa din campanie ar fi o comandă politică din partea preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, hotărârile judecătoreşti fiind luate sub presiune şi ameninţări, iar „guvernarea şi-a bătut joc de votul a 50 la sută din alegătorii din Bălţi”.

În context, PAS a venit cu o declaraţie în care menţionează că s-a luat act de decizia instanţei de a anula înregistrarea unui candidat acuzat de încălcarea repetată a legislaţiei electorale şi, ca efect, suspendarea alegerilor pentru primăria municipiului Bălţi.

Formaţiunea politică a subliniat că într-un stat democratic toţi actorii electorali trebuie să candideze în condiţii egale, folosind resurse permise în limita legii şi orice abateri de la acest principiu trebuie să fie sancţionate exemplar de către instituţiile statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor