Mariana Câmpeanu: Codul muncii se va modifica în toamnă sau, cel mai probabil, anul viitor
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că modificarea Codului muncii se va realiza în această toamnă, după alegerile parlamentare sau, cel mai probabil, anul viitor, pentru a avea asigurată certitudinea aplicării noilor prevederi timp de patru ani.
"Nu aş vrea să discut în acest moment despre Codul muncii. S-a făcut un studiu, este prezentat în toată ţara. Se discută şi se acceptă propuneri noi care vor fi şi ele asamblate alături de studiul (elaborat de prof. dr. Alexandru Athanasiu şi Oana Cazan, în cadrul unui proiect POSDRU - n.r.). Mai întâi trebuie să aibă loc o negociere între sindicate şi patronate, după aceea Guvernul va interveni, respectiv Ministerul Muncii", a declarat Mariana Câmpeanu.
Ministrul Muncii a precizat că acum sunt probleme mult mai urgente de rezolvat.
"Rata ocupării forţei de muncă este destul de mică, iar rata şomajului a crescut din nou. Băncile nu au încă toată disponibilitatea de a acorda credite pentru dezvoltarea economică. Avem şi multe probleme de rezolvat în domeniul asistenţei sociale pentru că s-a pornit haotic o reformă, care a creat mai degrabă dezechilibre decât a echilibrat sistemul. Sunt foarte multe persoane afectate direct, mă refer la persoanele cu handicap cărora li s-au anulat anumite certificate şi până ce situaţia lor va fi revizuită de către o comisie de medici, persoanele acelea nu mai au niciun venit. Sunt multe alte probleme care afectează viaţa de zi cu zi a oamenilor şi de aceea, cred, spre acestea trebuie să ne îndreptăm atenţia mai întâi", a subliniat ministrul Muncii.
Bilanţul unui an de aplicare a noilor prevederi ale Codului muncii arată o reducere a incidenţei muncii la negru, datorată însă şi controalelor inspectorilor de muncă şi severităţii sancţiunilor. Principalii actori de pe piaţa muncii, sindicatele şi patronatele, au însă opinii diferite în privinţa beneficiilor aduse. Dacă patronatele au perceput pozitiv modificările aduse legii, sindicatele afirmă au fost defavorizate.
Proiectul POSDRU coordonat de Alexandru Athanasiu şi Oana Cazan s-a finalizat prin elaborarea unui proiect de lege de modificare a Codului muncii, promovat de către BNS. Initiaţiva legislativă se bazează pe o analiză detaliată şi comparată a pieţei muncii, atât în context naţional, european, cât şi internaţional, reprezentând "una dintre cele mai complete şi obiective cercetări făcute în România în domeniul dreptului muncii. Documentul a fost elaborat în cadrul proiectului "Biroul pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă", implementat de Blocul Naţional Sindical şi cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU).