Marian Tutilescu: Statele membre Schenghen ar putea avea mecanism de corecţie
Şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Marian Tutilescu, a declarat, vineri, că, în actualul context european, cu evoluţii migraţioniste îngrijorătoare, în cadrul Consiliului JAI care a avut loc la Bruxelles s-a făcut propunerea instituirii unui mecanism de corecţie în situaţia în care nu se reuşeşte gestionarea problemelor la frontierele externe, prin care să fie reintroduse temporar controalele până la înlăturarea dificultăţilor.
"Un asemenea mecanism a fost propus şi pentru statele care au beneficiat de liberalizarea vizelor şi care generează probleme serioase pentru UE, dar aceste mecanisme vor trebui dezbătute şi agreate la nivelul Consiliului şi vor trebui implementate într-un orizont de timp nu foarte scurt, în măsura în care vor întruni sufragiul statelor membre. Acest mecanism care a fost propus (...) va fi opozabil tuturor statelor membre", a explicat Tutilescu, într-o conferinţă de presă.
În ceea ce priveşte vizita delegaţiei parlamentarilor europeni condusă de raportorul pentru România şi Bulgaria, Carlos Coelho, şeful Departamentului Schengen din MAI a spus că scopul a fost evaluarea stadiului de pregătire a României.
"Concluziile vizitei, concluziile evaluării vor face obiectul unui raport care va fi prezentat în Comisia LIBE (Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne) şi, pe baza discuţiilor purtate în comisie, va urma votul în Parlamentul European", a adăugat Tutilescu.
El a subliniat că, în cadrul discuţiilor din reuniunea JAI de joi, preşedinţia ungară a prezentat o declaraţie în cadrul căreia a relevat faptul că România a finalizat pregătirile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar Bulgaria urmează să fie evaluată în luna martie pentru a constata finalizarea pregătirilor tehnice pe frontierele terestre.
"Preşedinţia ungară şi-a manifestat în continuare totala disponibilitate pentru a se obţine o decizie favorabilă privind aderarea celor două state pe perioada mandatului său. (...) Miniştrii de Interne ai Bulgariei şi României au reiterat, în declaraţiile lor, necesitatea ca, la finalizarea pregătirilor tehnice de către Bulgaria, cele două state să adere împreună, în condiţiile asumate încă din 2007", a adăugat Tutilescu.