Marian Petrache: Antonescu a fost trădat. E o realitate. Cel mai important lucru este să nu ne atace în campanie

Klaus Iohannis si Crin Antonescu
Klaus Iohannis si Crin Antonescu (Ioana Florea / Epoch Times Romania)

Neimplicarea lui Crin Antonescu în campania prezidenţială nu le-a picat deloc bine liberalilor, după cum recunoaşte chiar numărul doi din partid, secretarul general Marian Petrache, care a susţinut într-un interviu acordat pentru Gândul că şi-ar fi dorit ca fostul preşedinte PNL să participe în bătălia politică. Petrache recunoaşte însă că Antonescu a fost trădat şi speră ca acum acesta să nu atace PNL în momentele acestea importante.

Secretarul general al liberalilor se declară contrariat de atitudinea lui Antonescu precizând că nu înţelege ce se întâmplă cu foştii preşedinţi ai formaţiunii care au decis să nu sprijine PNL în campaniile electorale.

"Noi suntem puşi în situaţia să alegem pe cel mai bun dintre cei pe care îi avem în faţa noastră. Dacă el crede că Ponta e mai bun decât Klaus Iohannis, să-l sprijine pe Ponta. (...) Mă deranjează şi mă doare. Am trăit lângă el campania de la europarlamentare şi ştiu ce bine ar fi fost dacă Tăriceanu era lângă partid atunci. Eu chiar nu înţeleg preşedinţii de la PNL", a precizat Marian Petrache.

Liderul liberal recunoaşte însă că o parte din PNL l-a trădat pe Crin Antonescu. "A fost trădat. Da. E o realitate. Când vorbesc de partid vorbesc de oameni. Uitaţi-vă unde sunt miniştrii PNL-ului acum. La PLR, adică la Ponta", a mai declarat Petrache.

Deşi susţine că a vorbit de mai multe ori în privat cu Antonescu, Marian Petrache a explicat că nu a putut să-l convingă pe acesta să se alăture campaniei prezidenţiale pentru susţinerea lui Iohannis.

"Categoric era mai bine dacă eram toţi. Dacă PNL-ul era întreg. Cred că cel mai important lucru este să nu ne atace. Prefer ca Antonescu să nu atace PNL, că aşa e bine. L-aş fi preferat alături de noi, bineînţeles”, a adăugat Petrache.

Antonescu nu îl susţine pe Iohannis

Amintim că Antonescu a fost cel care l-a susţinut şi propulsat în fruntea partidului pe Iohannis, dar a ajuns ulterior să fie înlocuit de acesta atât la şefia partidului cât şi în cursa pentru Cotroceni. Deşi iniţial avea numai cuvinte de laudă despre Iohannis şi vorbea chiar de aşa-zisul tandem Antonescu-Iohannis, acum relaţiile dintre cei doi s-au răcit până în punctul în care Antonescu nu s-a implicat deloc în campania prezidenţială, ba mai mult nici nu vrea să îi dea votul său lui Iohannis.

"Un candidat la preşedinţie îşi construieşte o campanie, face nişte alegeri, iar asta înseamnă un anumit conţinut, un anumit stil, anumiţi oameni. Nici nu am senzaţia că dl Iohannis are nevoie foarte tare de prezenţa mea, nici nu simt eu nevoia prezenţei în această campanie aşa cum este ea construită. Ceea ce nu înseamnă că privesc cu ostilitate. Cred însă că aceste lucruri nu se fac ca la colhoz. Nu, nu m-am rupt de PNL, nici nu va exista acest lucru. Faptul că eu rămân în PNL nu este un lucru suficient ca eu să fac parte dintr-o anumită distribuţie", a precizat Antonescu, care a lipsit de la evenimentul de lansare a candidaturii lui Iohannis.

Întrebat care este motivul pentru care nu îl sprijină pe Iohannis, Antonescu a replicat: "Pentru că nu sunt convins. În momentul în care dl Iohannis vine şi spune două lucruri contradictorii despre întâmplările din 2012, pentru mine asta, la un candidat la prezidenţiale, e un semn de mare întrebare. Asta nu-mi zdruncină cu nimic convingerea că nu avem nevoie de un preşedinte PSD-ist, în speţă dl Ponta, dar nici de un băsist, dar nu cred că aici e vreun pericol. Klaus Iohannis îşi face campania cum crede mai bine, chiar dacă e vag, poate e rentabil".

Vorbind despre relaţia sa cu Iohannis, Antonescu susţine că este o relaţie normală, nu este o relaţie de conflict, dar nu este însă nici o relaţie apropiată, în sensul în care nu participă la actualul proiect al dlui Iohannis.

"Nu înseamnă că am ceva împotrivă sa iasă preşedinte. Ar fi foarte bine ca dl Ponta să nu pună mâna pe mandatul de preşedinte al României. Dar nu m-a văzut nimeni în campanie cu Traian Băsescu, nu împărtăşeam, cum nu împărtăşesc nici acum, stilul, tipul de proiect, conţinutul acesta. În toţi aceşti ani, din care câţiva petrecuţi împreună cu Klaus Iohannis, şi luând câteva decizii importante prin consultare apropiată cu Klaus Iohannis, eu şi cei din PNL am dus nişte bătălii pentru cauze în care am crezut. În proiectul şi în discursul actual al dlui Iohannis, şi întâmplările din 2012, şi raportarea la anumite concepte şi realităţi din politica românească sunt schimbate. Pentru mine lucrurile nu s-au schimbat. Şi, ca atare, aş fi un partener nefolositor sau chiar dăunător noului discurs, noii atitudini, noilor evaluări ale dlui Iohannis", a concluzionat fostul lider liberal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne