Antonescu, despre Klaus Iohannis: Nu sunt convins de el. Nu îl susţin

Klaus Iohannis si Crin Antonescu
Klaus Iohannis si Crin Antonescu (Ioana Florea / Epoch Times Romania)

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a vorbit luni seară, la TVR 1, despre relaţia sa cu actualul lider al liberalilor Klaus Iohannis, pe care l-a susţinut şi propulsat în fruntea partidului, dar care ulterior a ajuns să îi ia locul, atât la şefia partidului cât şi în cursa pentru Cotroceni. Deşi anterior vorbea cu încredere despre aşa-zisul tandem Antonescu-Iohannis, acum fostul lider liberal are cu totul altă părere despre cel pe care odată îl lăuda.

"Un candidat la preşedinţie îşi construieşte o campanie, face nişte alegeri, iar asta înseamnă un anumit conţinut, un anumit stil, anumiţi oameni. Nici nu am senzaţia că dl Iohannis are nevoie foarte tare de prezenţa mea, nici nu simt eu nevoia prezenţei în această campanie aşa cum este ea construită. Ceea ce nu înseamnă că privesc cu ostilitate. Cred însă că aceste lucruri nu se fac ca la colhoz. Nu, nu m-am rupt de PNL, nici nu va exista acest lucru. Faptul că eu rămân în PNL nu este un lucru suficient ca eu să fac parte dintr-o anumită distribuţie", a precizat Antonescu, care a lipsit de la evenimentul de lansare a candidaturii lui Iohannis.

Fostul lider liberal a dat asigurări că nu există vreo aripă Antonescu, sau vreun grup Antonescu care să obstrucţioneze candidatura lui Klaus Iohannis.

Întrebat care este motivul pentru care nu îl sprijină pe Iohannis, Antonescu a replicat: "Pentru că nu sunt convins. În momentul în care dl Iohannis vine şi spune două lucruri contradictorii despre întâmplările din 2012, pentru mine asta, la un candidat la prezidenţiale, e un semn de mare întrebare. Asta nu-mi zdruncină cu nimic convingerea că nu avem nevoie de un preşedinte PSD-ist, în speţă dl Ponta, dar nici de un băsist, dar nu cred că aici e vreun pericol. Klaus Iohannis îşi face campania cum crede mai bine, chiar dacă e vag, poate e rentabil".

Vorbind despre relaţia sa cu Iohannis, Antonescu susţine că este o relaţie normală, nu este o relaţie de conflict, dar nu este însă nici o relaţie apropiată, în sensul în care nu participă la actualul proiect al dlui Iohannis.

"Nu înseamnă că am ceva împotrivă să iasă preşedinte. Ar fi foarte bine ca dl Ponta să nu pună mâna pe mandatul de preşedinte al României. Dar nu m-a văzut nimeni în campanie cu Traian Băsescu, nu împărtăşeam, cum nu împărtăşesc nici acum, stilul, tipul de proiect, conţinutul acesta. În toţi aceşti ani, din care câţiva petrecuţi împreună cu Klaus Iohannis, şi luând câteva decizii importante prin consultare apropiată cu Klaus Iohannis, eu şi cei din PNL am dus nişte bătălii pentru cauze în care am crezut. În proiectul şi în discursul actual al dlui Iohannis, şi întâmplările din 2012, şi raportarea la anumite concepte şi realităţi din politica românească sunt schimbate. Pentru mine lucrurile nu s-au schimbat. Şi, ca atare, aş fi un partener nefolositor sau chiar dăunător noului discurs, noii atitudini, noilor evaluări ale dlui Iohannis", a adăugat acesta.

Antonescu susţine că nu mai are de gând să candideze din nou pentru şefia PNL dacă Iohannis va părăsi funcţia. În viziunea acestuia, PNL nu mai este cel de acum câteva luni şi nu are de ce să întreţină motive de optimism în condiţia de preşedinte.

"Cred că PNL, în cazul în care Iohannis devine preşedinte al României, lucru din ce în ce mai probabil după părerea mea, va trebui să aibă curajul să închidă această construcţie împreună cu PDL, dar s-o închidă cu adevărat, la conţinut, nu ca acum, când lucrurile s-au băgat sub preş, ne cheamă PNL şi cântăm "Verde-nrourat". Nu, asta nu merge. Ori, ori. Şi să caute, să rişte, să promoveze lideri noi", a concluzionat Antonescu.