Marga: Relaţia dintre România şi R. Moldova ar trebui să intre într-o logică de preaderare

Epoch Times România
03.07.2012

Relaţia dintre România şi R. Moldova ar trebui să intre într-o logică de preaderare, a declarat marţi ministrul de externe, Andrei Marga, după prima reuniune a Comisiei Interguvernamentale România-R. Moldova pentru Integrare Europeană.

Prima sesiune s-a desfăşurat pe două componente: patru grupuri de lucru ad-hoc în domeniile armonizare legislativă, siguranţa alimentelor, justiţie şi combaterea discriminării, afaceri interne şi sesiunea plenară a Comisie.

Printre rezultatele primei reuniuni se numără lansarea sistemului de videoconferinţe între Ministerul Afacerilor Externe din România şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova, în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta, la Bucureşti, şi a premierului moldovean, Vlad Filat, aflat în conexiune directă de la Chişinău. Sistemul de videoconferinţe este un instrument de dialog care va fi utilizat trimestrial sau ori de câte ori este nevoie, pentru discutarea temelor care pot sprijini parcursul european al Republicii Moldova.

Totodată, în cadrul reuniunii au fost prezentate unele aspecte privind experienţa perioadei de preaderare a României, precum şi elemente de actualitate în domeniul afacerilor europene, au fost realizat un schimb de opinii privind stadiul relaţiei între Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi au fost stabilite unele proiecte comune care vor fi realizate în perioada următoare, în vederea sprijinirii Republicii Moldova în demersurile sale privind parcursul european.

În paralel cu desfăşurarea grupurilor de lucru ale Comisiei pentru Integrare Europeană, au avut loc şi lucrările unui grup special, destinat dinamizării dialogului între instituţiile de resort, privind punerea în aplicare a Acordului privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti, pe 27 aprilie 2010.

Ministrul afacerilor externe Andrei Marga a reiterat sprijinul României pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova. ”Prin reuniunea de astăzi (n.r.-marţi), am dorit să transmitem partenerilor de la Chişinău un mesaj de continuitate în ceea ce priveşte aprofundarea relaţiei bilaterale. I-am asigurat pe oaspeţii noştri de sprijinul ferm şi constant al României atât în ceea ce priveşte parcursul european al R. Moldova, cât şi continuarea cu succes a programelor de reformă şi modernizare din statul vecin. Prin această Comisie se structurează aprofundarea dialogului bilateral pe problematica europeană. Ne dorim ca, treptat, în relaţia bilaterală, să intrăm într-o logică de preaderare”, a precizat ministrul Andrei Marga.

La rândul său, viceprim-ministrul Iurie Leancă a confirmat caracterul foarte deschis şi constructiv al discuţiilor. ”Acest nou format de cooperare întruneşte toate premisele pentru a fi o platformă adiţională utilă şi eficientă în vederea reformelor ajustate practicilor şi normelor europene. (…).Mecanismele pe care le-am discutat şi le-am pus astăzi în acţiune ne vor permite ca parcursul nostru european şi reformele din R. Moldova să fie mult mai rapide, astfel încât cetăţeanul să simtă beneficiile acestei mişcări destul de dificile - fiindcă reformele pe care urmează să le luăm nu sunt foarte populare, dar ca impact vom beneficia de ele pe termen mediu şi îndelungat”, a declarat şeful diplomaţiei moldovene.

Iurie Leancă şi-a manifestat, totodată, satisfacţia că interacţiunea cu România, axată în principal pe obiectivul integrării europene a Republicii Moldova, este una multidimensională şi se axează pe trei paliere: dimensiunea externă, transferul de experienţă şi expertiză acumulată de România în procesul de preaderare şi de funcţionare ca stat membru, cât şi proiectele de interconexiune (transport, energie).

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a evidenţiat importanţa evenimentului, care oferă o bună oportunitate pentru ca Republica Moldova să identifice acele mijloace şi instrumente în baza cărora va putea avansa în procesul de apropierii de Uniunea Europeană. ”Soluţia cea mai bună pentru R. Moldova în acest moment este să aibă progrese constante, permanente şi să avanseze pe diferite domenii. Tocmai de aceea, prin această reuniune am încercat să furnizăm şi oferim partenerilor noştri instrumente cu care se poate avansa pe această direcţie, cum ar fi consolidarea administraţiei publice şi a justiţiei”, a declarat oficialul român.

În cadrul primei şedinţe comune a Guvernelor Romaniei şi Republicii Moldova (Iaşi, 3 martie 2012), a fost semnat Planul de Acţiune pentru aplicarea Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România si Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Unul dintre obiectivele asumate prin semnarea acestui document îl reprezintă înfiinţarea Comisiei Interguvernamentale România – Republica Moldova pentru Integrare Europeană, mecanism menit să sprijine Republica Moldova în parcursul său european.

Delegaţia română participantă la lucrările primei reuniuni a Comisiei pentru Integrare Europeană a avut în componenţa reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Europene, Ministerului Administraţiei si Internelor, Ministerului Justiţiei, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Următoarea reuniune a Comisiei pentru Integrare Europeană va avea loc în anul 2013, la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor