Muncitorii din metalurgia neferoasă îşi cer drepturile în Piaţa Victoriei

Miting de protest în Piaţa Victoriei a sindicatelor Cartel Alfa. În imagine, acad. Dinu C. Giurescu în mijlocul manifestanţilor
Miting de protest în Piaţa Victoriei a sindicatelor Cartel Alfa. În imagine, acad. Dinu C. Giurescu în mijlocul manifestanţilor (Epoch Times România)
Epoch Times România
25.10.2013

Federaţia Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă şi Cartel Alfa au emis, vineri, o scrisoare deschisă adresată guvernului României şi primului ministru, Victor Ponta, odată cu protestul susţinut de aceştia în piaţa Victoriei, în care şi-au menţionat nemulţumirile profunde cât şi soluţiile înaintate spre dezbatere cu liderii ţării care au neglijat responsabilităţile asumate până în prezent.

Sindicatul ieşit în stradă în frunte cu academicianul Dinu Giurescu atrage atenţia asupra unui număr de şapte clauze pe care guvernanţii actuali s-au ferit să le abordeze în ultimii doi ani, chiar dacă aceste puncte au fost atinse în promisiunile pe care le făceau din opoziţie.

Bogdan Hossu prezent la acest protest a rezumat pe scurt minimul necesar cerut de oameni.

”Oamenii îşi cer drepturile, dialogul social care a fost brutal închis de fostul guvern, văd că rămâne închis şi acuma, e normal să fie redeschis. Oamenii nu vor să răstoarne ţara, oamenii vor un minimum de drepturi pentu ca să poată şi ei trăi cât de cât omeneşte”.

Prima clauză notată de aceştia se referă la Legea dialogului social, L62/2011, pe care guvernul refuză să o modifice în ciuda presiunii făcute de organismele financiare internaţionale şi multinaţionalelor.

Manifestanţii au cerut şi un salariu minim de 1.000 de lei noi începând cu anul 2014, motivat în mare măsură de creşterea costurilor de trai. Dacă în Europa se discută de un salariu minim de 60% din salariul mediu, în România acesta se ridică la doar 34%.

O altă îngrijorare a întregii ţări a fost înaintată de asemenea. Stoparea concedierilor oarbe, fără măsuri de protecţie socială prin introducerea măsurii de şomaj tehnic.

Serviciile publice şi sociale de calitate accesibile tuturor, a fost cealaltă dorinţă exprimată de Federaţia Sindicală, o situaţie care ne priveşte pe toţi dar şi rezervată celor puţini.

Guvernul momentan pare plecat, premierul vizitează Statele iar românii umplu străzile deznădăjduiţi de ignoranţa celor responsabili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor