Marea Britanie promovează turismul de mâna lui James Bond
alte articole
În vremurile de azi, cu Scoţia la porţile unui referendum de suveranitate şi cu Sean Connery - legendarul interpret al agentului 007 - adept al independenţei, ar fi fost o mare dilemă să-i fie încredinţată unui englez pur sânge licenţa de a ucide în numele intereselor politice, economice şi geostrategice ale Marii Britanii, emisă personal de regina Elisabeta. Deşi mulţi birocraţi scoţieni nu au avut nicio problemă să fie administratori ai imperiului în India, Birmania sau Tanzania, notează luni ziarul La Vanguardia.
Primul Bond - Sean Connery - face azi reclamă pentru firme precum Vuitton, dar banii merg la Partidul Naţional Scoţian (SNP) care patronează cauza independenţei scoţiene. Actualul Bond - Daniel Craig - este însă un englez pur sânge care nu face mariaje - cu excepţia lui Rachel Weisz, soţia sa - politice sau publicitare, ci doar face reclamă la franciza 007 lucru stipulat în contractul său, iar părerile politice le păstrează pentru sine.
Într-o ţară ca Marea Britanie, cu o problemă considerabilă de identitate şi de a înţelege ce înseamnă să fii britanic, ar fi interesant să fie întrebat James Bond dacă este un simbol doar al Angliei, sau dacă galezii, scoţienii sau nord-irlandezii îl consideră şi ei un simbol al lor. În orice caz, agenţia naţională însărcinată cu promovarea turismului a profitat de a 50-a aniversare de la lansarea primului film din seria James Bond pentru a-i atrage pe turiştii cu buzunarele pline să-şi petreacă vacanta în insulele britanice.
VisitBritain a lansat o amplă campanie publicitară în 21 de ţări sub titlul 'Bond este Marea Britanie', prin care promovează scenariile britanice apărute în cele 23 de filme ale agentului 007, inclusiv cel mai recent dintre ele intitulat, Skyfall, care va fi lansat pe ecrane în următoarele săptămâni. Cei care se încumetă să urce în avion pentru a vedea 'in situ' unde a trăit, a fost lăsat să moară, a ucis sau i-a lăsat pe alţii să trăiască celebrul agent britanic, vor participa la un concurs care îi va alege pe cei care vor vizita o fabrică de maşini de lux.
Este vorba de Aston Martin, iar fericiţii câştigători vor învăţa şi cum să prepare un cocteil Martini, băutura la modă în Marea Britanie, unde s-au înmulţit distileriile organice care elaborează ediţii limitate, uneori chiar în casele particulare ale doritorilor. Un studiu arată că jumătate din turiştii care aleg ca destinaţie această ţară vor să viziteze locurile din filmele englezeşti pe care le-au văzut la cinema sau televizor, de la castelul Alnwick unde în filmele din seria Harry Potter este plasat colegiul Hogwarths şi până la pădurea Sherwood scenariu al aventurilor lui Robin Hood.
Deşi mare parte a filmului Skyfall s-a turnat în Turcia iar producţia a petrecut o singură zi în Scoţia, în film pot fi admirate peisaje mirifice din Highlands, alături de cele urbane din City-ul londonez, Greenwich sau National Gallery. Ultima misiune al lui James Bond este de a se vinde pe sine în numele majestăţii sale şi de a realiza venituri pentru trezoreria regală în vremuri de criză. Dar şi în scopuri de binefacere, precum licitaţia dintre 28 septembrie - 8 octombrie, care a scos la vânzare o parte din obiectele folosite în filmele James Bond de-a lungul timpului.