Marea Britanie: Comisia parlamentară care cercetează scandalul bancar se confruntă cu dificultăţi

Politicienii au fost practic 'inutili' până acum în ceea ce priveşte scoaterea la lumină a circumstanţelor din spatele scandalului bancar din Marea Britanie, a recunoscut unul dintre parlamentarii implicaţi în ancheta din acest caz, citat luni de The Independent.
Comisia parlamentară care anchetează scandalul bancar din Marea Britanie se confruntă cu dificultăţi. (WILL OLIVER / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
09.07.2012

Politicienii au fost practic 'inutili' până acum în ceea ce priveşte scoaterea la lumină a circumstanţelor din spatele scandalului bancar din Marea Britanie, a recunoscut unul dintre parlamentarii implicaţi în ancheta din acest caz, citat luni de The Independent.

Andrea Leadsom, care, cu întrebările sale, a fost singura care a reuşit să-i provoace un oarecare disconfort fostului director executiv de la Barclays, Bob Diamond, în timpul examinării de săptămâna trecută la care a fost supus de o comisie a Camerei Comunelor, a precizat: 'Nu cred că am făcut o treabă grozavă. Ar fi îndreptăţit să ni se spună: 'Aţi fost inutili''.

'Am fost afectaţi de faptul că nu am avut emailuri compromiţătoare şi nici înregistrări ale întâlnirilor de dimineaţă. Nu am avut decât rapoartele întocmite de autorităţi, pe care le văzusem şi în presă', a explicat ea.

Declaraţiile oneste făcute de dna Leadsom, într-un interviu acordat publicaţiei britanice, ar urma să ridice semne de întrebare cu privire la capacitatea anchetei parlamentare mai ample ce este organizată pentru a investiga scandalul bancar de a scoate la iveală întreg adevărul. David Cameron a respins apelurile laburiştilor la o anchetă condusă de un judecător, argumentând că aceasta ar dura prea mult.

Pe de altă parte, mai mulţi parlamentari care l-au chestionat pe Diamond săptămâna trecută se gândesc acum să îl cheme pentru o a doua audiere, nemulţumiţi de răspunsurile sale. Paul Tucker, adjunctul guvernatorului Bank of England, va fi chestionat de aceeaşi comisie luni în legătură cu o conversaţie telefonică pe care a purtat-o cu Diamond în plin apogeu al crizei bancare în 2008. Orice elemente diferite între declaraţiile sale şi cele ale lui Diamond vor reprezenta motive pentru rechemarea fostului şef de la Barclays.

Unul dintre membrii comisiei, Pat McFadden, fost responsabil laburist, a spus: 'Acest lucru (rechemarea lui Diamond) mi se pare posibilă, după ce vom discuta cu alţi martori. Au fost unele neconcordanţe în ceea ce ne-a spus. Vom vedea dacă versiunea lui Tucker se va potrivi cu cea a lui Diamond'.

Dna Leadsom s-a plâns de faptul că anumite părţi din mărturia lui Diamond au fost 'pur şi simplu neverosimile', în timp ce John Mann, un alt membru laburist al comisiei, a apreciat că este posibil ca bancherul 'să nu fi fost pe deplin sincer în răspunsurile sale'. În context, liderul opoziţiei laburiste Ed Miliband va promite luni reforme majore destinate industriei bancare în încercarea de a spori competitivitatea şi a-i modifica cultura, notează The Independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor