Marea Britanie anunţă o nouă tulpină mutantă, măreşte zonele de carantină din sud

.
. (pixabay.com)

Marea Britanie a anunţat lărgirea ariei de aplicare a aşa-numitei zone-4 cu restricţii draconice impuse libertăţii de mişcare, menţionând apariţia unei noi tulpinide virus Wuhan, separate, identificate în sud-estul Angliei săptămâna trecută.

Comunicatul oficial susţine că şi în această nouă variantă, diferită de varianta anunţată cu câteva săptămâni în urmă era o transmisibilitate mai mare, dar că nu este la fel de letală ca virusul Wuhan original.

Autorităţile sanitare din Marea Britanie au declarat că au identificat miercuri o a doua tulpină mutantă a coronavirusului, secretarul pentru sănătate Matt Hancock declarând că aceasta ar fi putut ajunge în Anglia din Africa de Sud.

"Am detectat două cazuri de altă variantă nouă de coronavirus aici în Marea Britanie", a declarat Hancock reporterilor. "Această nouă variantă este extrem de îngrijorătoare, deoarece este chiar mai transmisibilă şi pare să se fi transformat genetic mai substanţial decât noua variantă [raportată anterior] care a fost descoperită în Marea Britanie", a menţionat ministrul.

Hancock a declarat că noi cazuri se află în carantină, şi că oricine a intrat în contact strâns cu acestea este de asemenea plasat în carantină. El a recomandat celor care au călătorit recent în Africa de Sud să se plaseze voluntar în carantină.

Ministrul britanic a indicat în continuare că mai multe părţi ale ţării, inclusiv o mare parte din estul şi sud-estul Angliei, vor deveni zone de nivel 4, având restricţii sporite în ceea ce priveşte contactele de Crăciun, locuitorii fiind obligaţi să „rămână în casă” pe 26 decembrie - aşa-numita Boxing Day, când majoritatea sectorului britanic de retail are oferte.

Restricţiile vor fi similare cu cele existente în timpul blocării, inclusiv închiderea întreprinderilor neesenţiale. Oamenilor li se va permite să cumpere alimente, să facă exerciţii fizice şi să meargă la medic. Cei care pot lucra de la distanţă vor fi, de asemenea, obligaţi să facă acest lucru.

Anunţul a survenit în momentul în care autorităţile britanice se luptă să combată prima mutaţie a virusului Wuhan, a cărei existenţă a fost dezvăluită publicului la începutul acestei luni. Hancock şi alţi oficiali din domeniul sănătăţii au cerut britanicilor să urmeze regulile şi „să restricţioneze cât mai mult posibil contactul social, deoarece acest lucru este grav”.

În ciuda naturii sale mai contagioase, medicii au indicat că varianta transformată genetic a virusului Wuhan care s-a răspândit în sudul Angliei nu este mai periculoasă decât virusul Wuhan original.

Restricţiile anunţate anterior au declanşat un val de proteste la Londra, 29 de persoane fiind arestate sâmbătă. Peste 15 mii de persoane s-au adunat în Piaţa Parlamentului pentru a-şi manifesta nemulţumirea la adresa măsurilor luate.

Reacţia publicului la noile impuneri anunţate săptămâna trecută de Boris Johnson a determinat secretarul britanic pentru transporturi să anunţe desfăşurarea poliţiei în gările din Londra pentru a descuraja călătoriile neesenţiale, autorităţile avertizând că persoanele care călătoresc în şi din zonele de nivel 4 pot fi amendate dacă nu prezintă un motiv bun pentru călătorie.

Mass-media din Marea Britanie au raportat, de asemenea, că guvernul ar putea introduce o carantină completă de Anul Nou, pentru a stăvili răspândirea tulpinii mutante a virusului Wuhan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură