Marea Britanie: afacerile cu armament cu statele care încalcă drepturile omului se ridică la 12,3 miliarde de lire
alte articole
Guvernul britanic a emis peste 3.000 de licenţe de export pentru echipamente militare şi de informaţii în valoare totală de 12,3 miliarde de lire sterline unor state care se află pe lista sa oficială de ţări care încalcă drepturile omului, relatează The Independent.
Amploarea şi detaliile acestor afaceri au reieşit în urma unei anchete a unei comisii parlamentare, care a descoperit, de asemenea, că astfel de echipamente au fost trimise către Iran, China, Sri Lanka, Rusia, Belarus şi Zimbabwe - ţări care figurează pe lista statelor care încalcă drepturile omului, realizată de Ministerul Afacerilor Externe britanic.
Spre exemplu, acordarea unei astfel licenţe Israelului şi teritoriilor ocupate nu a fost făcut publică până în ziua de azi. Licenţa, în valoare de 7,7 miliarde de lire sterline, se referă la echipamente de criptare, cu dublu scop, de apărare şi civil.
De asemenea, comisia a descoperit că există trei contracte în derulare pentru Siria, în pofida faptului că Marea Britanie trimite echipamente rebelilor care luptă împotriva regimului Assad şi se gândeşte chiar să îi înarmeze. Există, de asemenea, 57 de licenţe acordate Argentinei, care, deşi nu figurează pe lista menţionată, se află într-un conflict cu Marea Britanie privind Insulele Falkland.
Pe de altă parte, guvernul a indicat că nu va emite licenţe de export pentru bunuri 'care ar putea fi utilizate pentru a facilita represiunea internă' sau 'ar putea provoca sau prelungi conflictele regionale sau interne'.
Cu toate acestea, raportul Comisiei pentru controlul exporturilor de arme a descoperit că au fost acordate 62 de licenţe Iranului pentru echipamente, în marea majoritate, de criptare. Acest tip de echipament se regăseşte şi în cele 271 de licenţe acordate Rusiei, alături de echipamente de biotehnologii, puşti cu lunetă, sisteme de arme cu laser, sau drone.
China a primit cel mai mare număr de licenţe (1.163), cu o valoare totală de 1,8 miliarde de lire sterline. Acestea includ echipamente de criptare, dar şi echipamente militare, veste antiglonţ etc. Comisia a cerut guvernului să analizeze dacă aceste contracte încalcă embargoul privind armele UE impus Beijingului şi dacă acest embargou ar trebui extins pentru a include toate produsele militare.
Doar două state din cele 27 aflate pe lista Ministerului de Externe - Coreea de Nord şi Sudanul de Sud - nu au primit astfel de licenţe. În ceea ce priveşte celelalte state de pe listă, Arabia Saudită a primit 417 de licenţe, în valoare de 1,8 miliarde de lire sterline, Pakistanul, 219, în valoare de aproape 50 de milioane de lire sterline, Sri Lanka 49, în valoare de 8 milioane de lire sterline şi Zimbabwe 46, în valoare de sub 3 milioane de lire sterline.