Marcel Ciolacu, la Trilaterala de la Varna: România are o datorie morală să ajute şi mai mult Republica Moldova

România poate, în parteneriat cu Bulgaria şi Grecia, să aibă o influenţă mai mare în Uniunea Europeană, promovând rolul său central în reconstrucţia Ucrainei şi dorinţa de a vedea Republica Moldova şi statele din Balcanii de Vest cât mai rapid în Uniunea Europeană, a punctat premierul român Marcel Ciolacu în cadrul Trilateralei România-Bulgaria-Grecia, care se desfăşoară la Varna.
În context, cele trei state - România, Bulgaria şi Grecia, au agreat implementarea unui plan de acţiune comun în domenii precum transporturi, energie, comerţ sau securitate, a mai specificat prim-ministrul României, potrivit Radio Chişinău.
La reuniune participă vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, şi ministrul moldovean al energiei, Victor Parlicov.
Securitatea energetică şi dependenţa de resursele energetice ruseşti, a fost unul din subiectele de pe agenda reuniunii, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă prim-ministrul României Marcel Ciolacu, care s-a referit şi la sprijinul pe care România trebuie să îl ofere Republicii Moldova în acest sector.
„În contextul interconectivităţii, am abordat şi provocările cu care ne confruntăm pe piaţa energiei, cu accent deosebit pe securitatea aprovizionării şi a dependenţei totale de hidrocarburi şi de energie electrică din Rusia. Este un capitol unde trebuie să ajutăm.
România are o datorie morală să ajute cât mai mult Republica Moldova deoarece, după Ucraina, este cel mai vulnerabil stat european. Şi, de aceea, mă bucur că toţi trei susţinem ca pe agenda europeană să fie începerea negocierilor pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia”, a specificat premierul României.
În cadrul reuniunii s-a mai discutat şi despre un viitor coridor Grecia-Bulgaria-România, cu o posibilă extindere către Republica Moldova, care ar avea ca scop crearea unei infrastructuri moderne de transport, comunicaţii şi energie, pentru a stimula relaţiile economice şi politice între statele participante.
Totodată, Ciolacu a vorbit despre atacurile Federaţia Rusă asupra infrastructurii portuare ucrainene aflate la o distanţă de 100 de metri faţă de graniţa României, menţionând în acest sens necesitatea de a găsi o strategie comună în cadrul NATO, pentru a evita în viitor astfel de atacuri, notează TV8.
„Am discutat cu omologii mei din Bulgaria şi Grecia şi recentele evoluţii privind securitatea regiunii, context în care am subliniat importanţa strategică a Mării Negre, pentru securitatea euro-atlantică”, a menţionat Ciolacu.
În urma discuţiilor avute prim-miniştrii României, Bulgariei şi Greciei au semnat o declaraţie, în care este arătată şi susţinerea pentru Republica Moldova.