MApN: Toate unităţile militare l-au comemorat pe sublocotenentul Leuştean

Epoch Times România
09.05.2012

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, regretă moartea sublocotenentului Ion-Lucian Leuştean şi spune că decesul acestuia îl determină să respecte angajamentul pe care şi l-a asumat, acela de a securiza, prin toate pârghiile posibile, misiunile încredinţate militarilor români în teatrele de operaţii.

 

"Am aflat cu profundă durere despre trecerea în nefiinţă a camaradului nostru, sublocotenentul post-mortem Ion-Lucian Leuştean. Vestea aceasta tristă, primită chiar în debutul mandatului de ministru al Apărării Naţionale, mă face să fiu şi mai determinat în angajamentul pe care mi l-am asumat, acela de a securiza, prin toate pârghiile posibile, misiunile încredinţate militarilor români în teatrele de operaţii", a declarat Corneliu Dobriţoiu, potrivit unui comunicat al MApN transmis AGERPRES.

Potrivit MApN, toate unităţile militare l-au comemorat miercuri pe sublocotenentul post-mortem Ion-Lucian Leuştean, iar întreaga conducere a ministerului este alături de familia îndoliată.

"Ştiu că nu există cuvinte care să le poată alunga durerea şi tristeţea care le încearcă acum pe mama şi sora eroului nostru, precum şi pe toţi cei care l-au cunoscut, iubit şi apreciat", susţine ministrul.

În opinia acestuia, "Ion-Lucian Leuştean era un tânăr militar curajos, profesionist, pe care colegii şi comandanţii şi-l amintesc ca pe un om bun, cald şi pe care se puteau baza oricând la greu".

"Aşa a fost şi în dimineaţa zilei de 7 septembrie 2011, când a executat cu deosebit curaj o misiune de cercetare a unui obiectiv terestru. Ion-Lucian cunoştea foarte bine zona în care acţiona şi executase cu succes multe misiuni de patrulare şi cercetare împreună cu camarazii săi. Din nefericire, destinul a făcut ca, în urma deflagraţiei unui perfid dispozitiv exploziv improvizat, camaradul nostru să fie grav rănit. Pentru Ion-Lucian armele au tăcut în acea zi de toamnă, însă el a început, odată ce pe câmpul de bătălie s-a aşternut liniştea, o luptă şi mai teribilă: cea pentru propria viaţă. A fost o luptă lungă, grea, plină de suferinţă, pe care a purtat-o curajos şi pe care, din păcate, cu toate eforturile medicilor americani şi români, n-a mai avut puterea să o câştige. Ne rugăm pentru odihna sufletului camaradului nostru, eroul sublocotenent post-mortem Ion-Lucian Leuştean. Dumnezeu să îl aibă în paza Sa", se arată în mesajul ministrului Apărării Naţionale.

Plutonierul Ion-Lucian Leuştean, rănit grav anul trecut în Afganistan, a decedat miercuri la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central din Bucureşti.

Potrivit MApN, subofiţerul de 25 de ani se afla internat, în stare de comă, la secţia terapie intensivă şi, în pofida eforturilor de lungă durată ale medicilor, viaţa sa nu a mai putut fi salvată.

El era necăsătorit şi era în serviciul militar din anul 2009.

Ion-Lucian Leuştean, care era încadrat în Batalionul 2 Manevră, a fost rănit grav la data de 7 septembrie 2011, în deflagraţia unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa cercetarea terestră a unui obiectiv în provincia Zabul.

Militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat de urgenţă cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman pentru intervenţii chirurgicale.

În data de 8 septembrie, militarul român a fost dus în Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate şi, ulterior, la 30 octombrie, a fost transferat în România, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne şi cranio-cerebrale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor