Manipularea procentelor - USL susţine că 87,52% din români vor demiterea lui Băsescu. În realitate, procentul e de 35,08%

Un calcul simplu arată că numai 35,08% din români au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, ceea ce nu reprezintă nici pe departe majoritatea, aşa cum încearcă USL să inducă ideea. Mai mult, cei de la USL se străduiesc, ca prin diferite metode mai puţin ortodoxe să valideze referendumul de pe 29 iulie şi să obţină demiterea preşedintelui pe care spun că nu îl mai doreşte poporul.
Premierul român, Victor-Viorel Ponta. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
31.07.2012

Un calcul simplu arată că numai 35,08% din români au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, ceea ce nu reprezintă nici pe departe majoritatea, aşa cum încearcă USL să inducă ideea. Mai mult, cei de la USL se străduiesc, ca prin diferite metode mai puţin ortodoxe, să valideze referendumul de pe 29 iulie şi să obţină demiterea preşedintelui pe care spun că nu îl mai doreşte poporul.

Înainte de a-i crede pe cuvânt pe cei de la USL, e bine să facem un calcul pentru a vedea, de fapt, câţi români sunt împotriva lui Băsescu. USL a scos în faţă procentul de 87,52% comunicat de Biroul Electoral Central la ultima estimare a rezultatelor. Social-liberalii au mers pe ideea că cei care nu au mers la vot nu sunt interesaţi de situaţia politică, aşa că se va ţine cont doar de opţiunile exprimate la vot. Dar ei au omis să raporteze voturile pentru demitere la procentul de cetăţeni prezenţi la vot, adică 46,23%, ceea ce înseamnă cu mult sub jumătate din totalul de români cu drept de vot.

Pe de altă parte, 53,77% din români au stat acasă, unii dintre ei pentru că au urmat îndemnul la boicot al PDL, alţii din diferite motive personale, la care se adaugă cei 11,15% care au votat împotriva demiterii preşedintelui. Rezultă, însumând cele două procente, că 64,92% din românii cu drept de vot nu au votat pentru demitere. Scăzând procentul din totalul de 100%, avem doar 35,08% din români care au optat pentru a-l trimite acasă pe Băsescu.

În concluzie, majoritatea nu a votat pentru schimbarea preşedintelui, nu a fost să valideze schimbările făcute de USL, aşa că reprezentanţii acestei uniuni nu au cum să susţină că preşedintele este ilegitim şi să încerce diverse metode pentru a valida referendumul şi a-l menţine pe Crin Antonescu la Cotroceni.

Nici chiar invocarea cifrelor de la recensământ nu le vine în ajutor, pentru că procentele spun totul. În plus, listele electorale au fost stabilite de guvernanţi, aprobate şi unanim acceptate până la referendum. După ce au văzut rezultatele, cei de la USL au încercat să schimbe regulile jocului din mers şi să încerce să convingă magistraţii de la Curtea Constituţională că, de fapt, populaţia ţării a scăzut şi că ar trebui luate în calcul noile date de Institutul Naţional de Statistica.

Ei nu au făcut diferenţa între "România ipotetică" şi "România reală", pe care le-au invocat azi, înainte de referendum, atunci când ar fi trebuit definitivate listele electorale. Nici preşedintele interimar Crin Antonescu nu a avut ezitări când a promulgat legea privind cvorumul la referendum, pe care acum USL încearcă din răsputeri să-l scoată din discuţie şi chiar din lege.

"Orice soluţie care nu pune de acord România statistică şi România reală şi care se bazează pe un cvorum excesiv nu ar face decât să adâncească apoi criza politică, să ducă la stare de ilegitimitate cronică pentru unele instituţii ale statului, în primul rând pentru instituţia prezidenţială şi să tensioneze opinia publică", a spus Varujan Vosganian (PNL). Cvorumul şi listele electorale au fost stabilite însă înainte de referendum, iar la acel moment nu s-a pus problema aşa nici pe departe.

O concluzie bazată pe datele reale vor lua magistraţii de la Curtea Constituţională, care nu ar trebui să se lase atraşi de variantele ocolitoare prezentate cu dărnicie de USL, ci să restabilească adevărul conform legilor în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor