Manifestanţii din Hong Kong ocupă un tunel



Manifestanţii pro-democraţie se încleştează cu poliţia după ce au încercat să blocheze bulevardul Lung Wo din Hong Kong, ca răspuns la decizia poliţiei de a înlătura bariere şi de a deschide un drum ocupat, 14 octombrie 2014.
Manifestanţii pro-democraţie se încleştează cu poliţia după ce au încercat să blocheze bulevardul Lung Wo din Hong Kong, ca răspuns la decizia poliţiei de a înlătura bariere şi de a deschide un drum ocupat, 14 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

Sute de ofiţeri ai poliţiei din Hong Kong nu au reuşit marţi să scoată manifestanţii pro-democraţie dintr-un tunel din apropierea sediului guvernului, după o zi tensionată în care ofiţerii au folosit ciocane şi fierăstraie pentru a distruge baricade în unele zone de protest.

Manifestanţii s-au deplasat în tunel – parte a unei şosele cu 4 benzi – au blocat traficul şi au strigat slogane pentru obţinerea votului universal, după ce poliţia a eliberat în cursul zilei de marţi un loc ocupat de protestatari. Forţele de ordine au declarat că au facţionat astfel pentru a deschide o arteră rutieră majoră ce a fost blocată timp de 2 săptămâni.

Traficul şi-a revenit la normal după înlăturarea baricadelor manifestanţilor, deşi taberele majore de protest au rămas intacte în districtul Amiralităţii şi sectorul comercial Mong Kok. Manifestanţii pro-democraţie au rămas în continuare sfidători.

Totuşi, în seara zilei de marţi, sute de oameni au făcut o mişcare surprinzătoare ocupând tunelul de pe şoseaua Lung Wo, o arteră rutieră importantă în apropierea guvernului şi legislaturii din Hong Kong. Forţele de ordine au intervenit şi martorii au măsrturisit că au fost folosite spray-uri cu piper pentru a încerca să disperseze mulţimea. Dar, ulterior, poliţiştii s-au retras, lăsând tunelul în mâinile manifestanţilor. Aceştia au construit baricade pentru a extinde zona ocupată.

“Cred că guvernul nu ne respectă”, a spus Kevin Chan, un protestatar ce purta pe faţă o mască chirurgicală şi ochelari. “Ei trebuie să vorbească cu noi şi să ajungă la un compromis, altfel nu ne vom retrage.”

Spre deosebire de luni, când au izbucnit ciocniri violente între grupurile ce se opun protestelor şi manifestanţii pro-democraţie după ce poliţia a înlăturat câteva baricade, de această dată nu au existat confruntări imediate ca urmare a operaţiunii de marţi de ridicare a unor baricade.

De asemenea, poliţia a înlăturat baricadele metalice ale unei alte tabere de protest situată pe un drum în apropierea centrului de cumpărături Causeway Bay, încercând să elibereze o bandă rutieră.

Manifestanţii doresc ca guvernul chinez să renunţe la planurile de înfiinţare a unui comitet pro-Beijing care va selecta candidaţii pentru primele alegeri directe în teritoriu, promise pentru anul 2017. De asemenea, ei cer ca şeful executiv al Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, să îşi dea demisia. Leung a declarat că nu prea există şanse ca guvernul chinez să îşi schimbe regulile pentru alegerile din 2017.

Organizatorii afirmă că aproape 200.000 de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta paşnic după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene în 28 septembrie pentru a dispersa manifestanţii neînarmaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe