Mandatul de procuror general al Codruţei Kovesi, la final

Mandatul de procuror general al Codruţei Kovesi expiră marţi, 2 octombrie, ea fiind singura persoană care a ocupat această funcţie şi care nu a fost schimbată sau nu şi-a dat demisia.
Laura Codruţa Kovesi la CSM (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
01.10.2012

Mandatul de procuror general al Codruţei Kovesi expiră marţi, 2 octombrie, ea fiind singura persoană care a ocupat această funcţie şi care nu a fost schimbată sau nu şi-a dat demisia.

Ea a fost nominalizată pentru prima dată pe acest post în 2006 şi a fost acceptată de şeful statului. Trei ani mai târziu, Kovesi a fost reînvestită în funcţie pentru o perioadă de trei ani.

Procurorul general al României este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Persoana propusă trebuie să aibă o vechime de cel puţin zece ani în funcţia de judecător sau procuror. Ocuparea acestui post se poate face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Pe 6 iulie 2011, fostul ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, i-a conferit lui Kovesi Ordinul Naţional al Meritului în grad de ofiţer, spunând că procurorul general reprezintă un pariu câştigat al tinerelor generaţii ale acestei ţări.

"Pentru că ştiu că îndepliniţi în mod ireproşabil aceste funcţii importante, permiteţi-mi să vă spun în ce măsură reprezentaţi pentru mine un pariu, un pariu câştigat al tinerelor generaţii ale acestei ţări şi cât de mult mi-aş dori ca exemplul dumneavoastră să fie urmat. Este cu siguranţă unul dintre motivele care au stat la baza deciziei preşedintelui Nicolas Sarkozy de a vă conferi această distincţie. Aţi dus cu toată energia necesară o muncă de reorganizare şi de modernizare a Parchetului, pentru a-i permite să facă faţă cât mai bine posibil lipsei de dotări de care suferea. Această căutare a eficacităţii se regăseşte în rezultatele obţinute de DIICOT şi de DNA, două instituţii a căror bună funcţionare a fost evidenţiată de rapoarte succesive ale UE", a spus ambasadorul Henri Paul.

José Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a cerut autorităţilor române ca numirea noilor persoane în funcţiile de şef al DNA şi procuror general să se facă într-un mod transparent şi nu în grabă, lucru pe care premierul Ponta a promis să-l respecte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor