Managerul Spitalului Sf. Pantelimon, după primele verificări: Au fost decese ce nu puteau fi evitate. Condoleanţe familiilor

Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Bucureşti
Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Bucureşti (bucuresti.fandom.com)

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon” din Bucureşti, Bogdan Socea, a declarat vineri, că la spital au loc patru investigaţii separate după acuzaţiile legate de presupusele decese suspecte ale unor pacienţi săptămâna trecută. Acesta a afirmat că primele verificări interne arată că acele decese “nu puteau fi evitate”.

“Conducerea Spitalului ‘Sfântul Pantelimon’ colaborează cu comisiile de anchetă în această situaţie care s-a ivit, colaborează cu organele de cercetare penală, cu Corpul de Control al ministerului, care este aici în spital şi analizează documentele, cu Colegiul Medicilor care are un reprezentat şi cu comisia internă constituită în spital, comisia de analiză medicală a situaţiei. Până în momentul de faţă, din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Terapie intensivă.

Nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia de ATI. Suntem foarte preocupaţi de siguranţă pacientului şi pacienţii sunt trataţi la noi în siguranţă. Medicii ATI, ca şi toţi medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuşi cu fiecare caz în parte, tratăm fiecare bolnav în parte. Nu este o statistică, dar sigur interpretările şi cifrele ne ajută şi ele, fiecare deces este important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă, au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit, analizează situaţia cu cât mai mare rapiditate, miercuri vom avea raportul final”, a precizat Socea, citat de Ziare.com.

De asemenea, managerul a afirmat că nu au fost reclamaţii şi sesizări în legătură cu aceste cazuri:

“Nu au fost reclamaţii, nu au fost sesizări. Cazurile respective au fost scutite de necropsie la cererea familiilor. Nu ştiu dacă toate, dar cea mai mare parte a lor. Mortalitatea în terapie, de fapt, reflectă mortalitatea în spital. Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp. Raportarea la 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi câte are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai dificile cazuri, şi spital clinic, bineînţeles”.

Întrebat dacă procurorii au cerut dosare medicale, Socea a susţinut că aceştia au solicitat o listă de documente, printre care sunt şi aceste copii ale foilor de observaţie.

“Registrul de tratament este trecut şi în fişă, scriptic şi este şi un registru electronic care se transmite către farmacie, în aplicaţia pentru pacienţi. Nu am găsit până în momentul de faţă niciun fel de nereguli. Nu vrem să ne antepronunţăm, comisia va elabora raportul final. Familiilor le transmitem condoleanţe, ne pare rău de aceste decese. Ceea ce s-a delimitat până acum este că aceste decese nu puteau fi evitate”, a continuat el.

La rândul lor, poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei au demarat, vineri, audieri în acest caz, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură