Managerii din România estimează o creştere accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul

Supermarket
Supermarket (Epoch Times România)

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, dar şi o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi servicii, potrivit unor date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de Ziare.com.

Concret, în cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural 11%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural 21%).

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural 21%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 5%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural 39%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural 3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creştere moderată (sold conjunctural 9%).

De asemenea, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural 13%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creşterea accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural 46%).

Estimările din luna aprilie 2023 mai relevă că cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural 6%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural 16%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.