Mâna lungă a Kremlinului: Site-ul Parlamentului UE, atac cibernetic după ce Rusia a fost desemnată "stat sponsor al terorismului"

(Getty Images)

După ce Parlamentul European a votat miercuri pentru recunoaşterea oficială a Rusiei ca "stat sponsor al terorismului" pentru "atacuri deliberate şi atrocităţi comise de Federaţia Rusă împotriva populaţiei civile din Ucraina", a avut neplacuta surpriză să se confrunte cu un atac cibernetic "sofisticat" realizat de hackeri pro-Kremlin, informează Reuters.

Site-ul Parlamentului European a fost indisponibil, miercuri, timp de mai multe ore, din cauza unui atac de tip "denial-of-service" al unor hackeri "pro-Kremlin", a anunţat preşedintele instituţiei.

"Parlamentul European este supus unui atac cibernetic sofisticat. Un grup pro-Kremlin a revendicat responsabilitatea. Asta, după ce am proclamat Rusia ca fiind un stat-sponsor al terorismului. Răspunsul meu: SlavaUkraini (glorie Ucrainei)", a declarat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-o postare pe Twitter la scurt timp după ce site-ul a căzut.

Site-ul a fost din nou funcţional la scurt timp după ora 17.00 GMT, la aproximativ două ore după ce instituţia a raportat întreruperea.

Întreruperea a fost cauzată de un atac DDoS (distributed denial of service), care funcţionează prin direcţionarea unor volume mari de trafic de internet către serverele vizate, într-o încercare relativ puţin sofisticată a aşa-numiţilor "hacktivişti" de a le scoate din funcţiune.

Aceste atacuri nu provoacă, de obicei, pagube prea mari.

Un purtător de cuvânt al parlamentului nu a răspuns imediat la întrebări privind eventuale pagube.

Context

Reamintim că, miercuri, legislatorii au votat o rezoluţie prin care Rusia era declarată drept "stat sponsor al terorismului", argumentând că atacurile militare ale Moscovei asupra unor ţinte civile, cum ar fi infrastructura energetică, spitale, şcoli şi adăposturi, au încălcat dreptul internaţional.

Măsura este în mare parte simbolică, întrucât Uniunea Europeană nu are un cadru juridic care să o susţină. În acelaşi timp, blocul a impus deja sancţiuni fără precedent Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

"Confirm că Parlamentul a fost supus unui atac cibernetic extern, dar serviciile parlamentare se descurcă bine pentru a apăra Parlamentul", a afirmat într-o declaraţie Dita Charanzová, europarlamentar ceh şi vicepreşedinte al Parlamentului responsabil cu securitatea cibernetică.

Un alt oficial de rang înalt al Parlamentului, care a cerut să nu fie numit, a declarat că "ar putea fi cel mai sofisticat atac pe care Parlamentul l-a cunoscut până acum".

Eva Kaili, care este vicepreşedintele grec al Parlamentului European, a arătat cu degetul spre Moscova, spunând: "Avem un indiciu puternic că este de la Killnet, hackerii care au legături cu Rusia, într-adevăr. Aceasta este informaţia mea, dar este sub control. A tăiat doar accesul extern la site-ul Parlamentului ... Dacă nu vor fi atacuri suplimentare, ne aşteptăm ca acesta să revină şi să fie accesibil foarte curând".

La scurt timp după aceea, un grup - KILLNET - despre care Occidentul crede că are legături cu statul rus a revendicat responsabilitatea.

În mod similar, europarlamentarul german Alexandra Geese, membră a grupului Verzilor, a declarat pe Twitter: "În această dimineaţă, Rusia a fost desemnată în continuare ca stat terorist într-o rezoluţie oficială. În această după-amiază, întreaga reţea se prăbuşeşte în [Parlamentul European]".

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăudat desemnarea, declarând miercuri: "Rusia trebuie să fie izolată la toate nivelurile şi trasă la răspundere pentru a pune capăt politicii sale de lungă durată de terorism în Ucraina şi în întreaga lume".

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins cu furie această măsură, scriind pe Telegram: "Propun recunoaşterea Parlamentului European ca fiind un sponsor al idioţeniei".