Mali şi-a ales preşedintele

Fostul prim-ministru al Mali, Ibrahim Boubacar Keita, a câştigat alegerile prezidenţiale, iar învinsul Soumalia Cissé şi-a recunoscut înfrângerea. O mişcare care va evita un conflict, deja temut, după închiderea urnelor şi care permite ţării africane să continue crearea unui guvern ales, punctul cheie pentru a primi ajutorul internaţional promis în valoare de 4 miliarde dolari.
Mali: Preşedintele nou ales Ibrahim Boubacar Keita la vot, August 11, 2013 in Bamako. (ISSOUF SANOGO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
13.08.2013

Fostul prim-ministru al Mali, Ibrahim Boubacar Keita, a câştigat alegerile prezidenţiale, iar învinsul Soumalia Cissé şi-a recunoscut înfrângerea. O mişcare care va evita un conflict, deja temut, după închiderea urnelor şi care permite ţării africane să continue crearea unui guvern ales, punctul cheie pentru a primi ajutorul internaţional promis în valoare de 4 miliarde dolari. Noaptea trecută, Cissé a făcut împreună cu soţia şi familia sa, o vizită la casa preşedintele nou ales, pentru a-şi recunoaşte înfrângerea în persoană, relatează marţi agenţia LaPress.

Într-un schimb prietenos, difuzat la televiziune Africable, Cissé a spus noului ales Keita: "Te felicit şi-ţi doresc tot succesul pe care îl meriţi. Un succes pentru ţara noastră, astfel încât să ai puterea de a face faţă provocărilor enorme care te aşteaptă". Keita, în vârstă de 68 de ani, care a fost marele favorit înainte de cursa electorală, a obţinut aproape 40% din voturi în primul tur de scrutin. El a primit, de asemenea, sprijinul multora dintre candidaţii învinşi în primul tur de scrutin. "Aceasta – a declarat Keita - este un simbol al noului Mali. Sunt emoţionat".

Susţinători lui Cissé ridicaseră problema de fraudă electorală împotriva partidului lui Keita şi existau temeri ale unei bătălii juridice. Dar problema a fost rezolvată chiar de Cissé, evitând astfel noi dezordini.

Keita a candidat la preşedinţie în două rânduri, în 2002 şi 2007. El a fost, de asemenea, Ministrul Afacerilor Externe şi preşedinte al Adunării Naţionale în guvernele anterioare. În timpul campaniei electorale a promis să restabilească onoarea ţării, subminată de insurgenţa islamică în nord, oprită de intervenţia armată a francezilor, lansată la începutul lunii februarie. Mulţi alegători l-au votat pe Cissé considerându-l capabil de a rezolva criza din nord, unde separatiştii reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii. Discuţiile cu rebelii din Mişcarea Naţională de Eliberare vor începe în 60 de zile de la formarea guvernului de Keita şi mulţi cetăţeni ai statului Mali se tem de asta.

Ibrahima Sangho, preşedinte al grupului de monitorizare a alegerilor cunoscut sub numele de Apem, a fost mulţumit de rezultatul votului, "Credem că câştigătorii - a comentat el - sunt oamenii din Mali, care s-au dus în masă la vot pentru a arăta că doresc să pună capăt crizei. Cu toate acestea, niciun preşedinte nu poate conduce Mali aşa cum a fost condus în ultimii douăzeci de ani. Oamenii vor verifica noul preşedinte, îi vor urmări îndeaproape promisiunile făcute în campania electorală".

Printre problemele care trebuie rezolvate se numără şi cea a refugiaţilor. Astfel, 200.000 de cetăţeni ai statului Mali rămân în taberele de refugiaţi în ţările vecine Niger, Mauritania şi Burkina Faso. Un număr încă necunoscut de cetăţeni care locuiesc în capitala Bamako nu se pot întoarce acasă, în nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor