Majoritatea românilor, codaşi la inteligenţa financiară

Aproape 90% din români nu au cunoştinţe aprofundate în domeniul financiar, a rezultat în urma unui studiu efectuat de ING. Nivelul lor de inteligenţă financiară a scăzut cu câteva procente în ultimii doi ani.
. (Alex Wong / Getty Images)
Cristina Boiangiu
18.07.2012

Aproape 90% din români nu au cunoştinţe aprofundate în domeniul financiar, a rezultat în urma unui studiu efectuat de ING. Nivelul lor de inteligenţă financiară a scăzut cu câteva procente în ultimii doi ani.

Majoritatea covârşitoare a românilor s-au încadrat la profilele "începător" şi "neştiutor", după ce au răspuns la 13 întrebări axate pe viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodărie, economisire şi investiţii. În funcţie de numărul răspunsurilor corecte, respondenţii sunt încadraţi în patru profile de cunoştinţe privind finanţele personale: "neştiutor" (0-4 răspunsuri corecte), "începător" (5-8 răspunsuri corecte), "mediu" (9-11 răspunsuri corecte) şi "avansat" (12-13 răspunsuri corecte).

Nivel redus şi în alte state

Reducerea nivelului de cunoştinţe financiare nu s-a observat doar în România, ci şi în alte state, cum ar fi Bulgaria, Cehia, Grecia, Olanda, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia şi Ungaria, ţări în care a fost aplicat testul. În România, procentul celor care au un nivel foarte de redus de înţelegere a problematicilor legate de bani - profilul "neştiutor" - aproape s-a triplat, de la 8% în 2010 la 21% în prezent. Ponderea românilor care înţeleg elementele de bază legate de administrarea banilor, dar întâmpină dificultăţi în a utiliza concepte financiare esenţiale ("începători") s-a diminuat de la 69% la 67%.

"Studiul privind nivelul cunoştinţelor şi abilităţilor financiare realizat de ING arată o dată în plus că, în contextul noilor realităţi economice, oamenii au tot mai mult nevoie de îndrumare şi consultanţă financiară profesională, care să îi ajute să îşi înţeleagă şi administreze mai bine situaţia şi viitorul financiar", a declarat directorul de marketing al ING Asigurări de Viaţă, Carmen Soare.

Dintre cetăţenii ţărilor participante la test, cei mai informaţi cu privire la chestiunile financiare sunt grecii, olandezii, maghiarii şi cehii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor