Majoritatea grecilor cred că noul guvern nu poate rezolva problemele ţării: sondaj de opinie

Majoritatea grecilor cred că guvernul lor se află din nou în imposibilitatea de a rezolva problemele ţării aproape falimentare, a constatat joi un sondaj de opinie, potrivit unui raport Reuters.
(photos.com)
Epoch Times România
13.07.2012

Majoritatea grecilor cred că guvernul lor se află din nou în imposibilitatea de a rezolva problemele ţării aproape falimentare, a constatat joi un sondaj de opinie, potrivit unui raport Reuters.

Grecia depinde de un al doilea plan de salvare de 130 de miliarde de euro, de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, care cer reducerea cheltuielilor, ţara aflându-se în cea mai gravă recesiune de la al Doilea Război Mondial încoace, ceea ce a făcut ca o persoană din cinci să rămână fără un loc de muncă.

Condusă de prim-ministrul conservator Antonis Samaras, coaliţia care include socialiştii şi partide de stânga, a cerut iniţial numeroase modificări ale pachetului de salvare, dar şi-a schimbat de atunci tonul pentru că se confrunta cu riscul de a rămâne fără bani.

Sondajul efectuat de Public Issue pentru Skai TV şi ziarul Kathimerini a constatat că 51 la sută din greci cred că guvernul este incapabil să rezolve problemele ţării lor, faţă de 47 la sută care cred că o poate face.

Ţara este în al cincilea an consecutiv de recesiune, care le aduce şi mai multă nefericire grecilor care au suferit deja reduceri drastice de salarii şi pensii.

Şaizeci şi şase la sută din cei intervievaţi au declarat că Grecia este pe calea greşită. Numai 23 la sută au spus că lucrurile merg bine.

Sondajul este primul publicat de la alegerile din 17 iunie, din care nu a ieşit un câştigător final, dar care au dat conservatorilor un uşor avans faţă de partidul radical de stânga, SYRIZA, care se opune planului de salvare.

Patruzeci de procente din cei intervievaţi nu au fost satisfăcuţi de rezultatul alegerilor, a descoperit sondajul. Doar patru la sută au spus că sunt "foarte mulţumiţi", iar 33 la sută au spus că au fost "un pic" satisfăcuţi.

Cu toate acestea, 45 la sută au susţinut că văd guvernul într-o lumină pozitivă, în timp ce 43 la sută au o impresie negativă despre acesta.

Noul guvern a lui Samaras a avut un început dificil, trei miniştri demisionând în trei săptămâni. Luni, un ministru adjunct al Muncii a demisionat, acuzând că guvernul nu a fost suficient de dur în a face presiuni pentru modificarea condiţiilor de salvare.

Au apărut rupturi interne vizavi de poziţia coaliţiei privind renegocierea planului de salvare, ea confruntându-se cu o opoziţie puternică din partea partidului SYRIZA condus de Alexis Tsipras, un lider tânăr carismatic, care a obţinut un loc important în votul de luna trecută.

Cu toate acestea, sondajul a constatat că 56 la sută din greci au o imagine negativă faţă de opoziţie, şi doar 31 la sută au un punct de vedere pozitiv.

Sondajul efectuat de Public Issue pentru Skai TV şi ziarul Kathimerini a avut loc la nivel naţional în perioada 5-10 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor