Maia Sandu: Schemele de corupţie din instituţii vor fi oprite, iar oamenii implicaţi vor fi traşi la răspundere

Schemele de corupţie din sistemul energetic, domeniul medicamentelor, alimentaţia copiilor, în transport etc. sunt în majoritate a personajelor apropiate lui Plahotniuc. Se furau miliarde de lei, afirmă premierul.
Corupţia în Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
01.07.2019

Prim-ministrul Maia Sandu a informat în debutul şedinţei guvernului de luni, 1 iulie, că ceea ce este descoperit în ministere, agenţii, întreprinderi de stat ar fi lucruri ieşite din comun. „Instituţiile statului nu au funcţionat în interesul statului, ci pentru a inventa şi a pune în aplicare tot felul de scheme.”

„Acestea sunt peste tot, în mare parte a personajelor din apropierea lui Plahotniuc: în sistemul energetic, domeniul medicamentelor, alimentaţia copiilor, în transport, mai specific, în aviaţie. Se furau miliarde de lei”, a adăugat premierul.

Totodată, Maia Sandu a atras atenţia asupra problemei monopolurilor din ţară şi a solicitat Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului crearea unei comisii inter-guvernamentale pentru analiza monopolului privind exportul nucilor.

Ministerului de Interne i-a fost sugerat să verifice modalitatea prin care corturile ce aparţineau Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns a fi folosite în timpul tentativei de puci din 8-14 iunie de către PDM.

În concluzie, cetăţenii au fost îndemnaţi să sune la Linia pentru transparenţă lansată de Guvernul Sandu, începând cu 2 iulie, unde vor putea raporta abuzurile. „Schemele de corupţie din instituţiile statului vor fi oprite, iar oamenii implicaţi vor fi traşi la răspundere. Vom face tot ce trebuie pentru ca organele de drept să înceapă să funcţioneze.”

De menţionat că în 2017 şi 2018 presa de la Chişinău a scris că fostul premier Pavel Filip, prin intermediul unei firme care aparţinea familiei sale, a monopolizat exportul de nuci dictând preţurile pe piaţa internă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor