Maia Sandu: Reforma justiţiei nu este moftul meu personal, e promisiunea făcută oamenilor
alte articole
Prezentând vineri în Parlament proiectul pentru modificarea Legii Procuraturii, premierul Maia Sandu a declarat că Republica Moldova are nevoie de justiţie independentă, funcţională şi adevărată pentru ca să fie apărate drepturile oamenilor, iar cei care încalcă legile să fie pedepsiţi.
„Reforma justiţiei nu este moftul meu personal. E promisiunea pe care am făcut-o oamenilor, iar eu îmi respect promisiunile. Oamenii cer dreptate – pentru asta suntem aici.
Nu pot sta cu mâinile în sân să urmăresc cum instituţiile statului îşi găsesc câte un stăpân nou. Am căutat să fim corecţi, incluzivi până acum - şi unde am ajuns? De fiecare dată s-a intervenit. S-au găsit metode, trucuri ingenioase, scheme şi şiretlicuri”, a adăugat prim-ministrul.
Premierul a menţionat că a remarcat intervenţiile de la concursuri, dar a considerat că pot fi trecute cu vederea derapajele pentru ca majoritatea să poată munci împreună pentru a face regulă în justiţie.
„Moldova a trecut prin mai multe reforme ale justiţiei. Am avut şi o sumedenie de procurori aleşi prin mecanisme serioase. Au fost create multiple structuri care trebuiau să apere justiţia de tentative de capturare – Consiliul Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituţională.
Şi totuşi efectul acestor intervenţii s-a lăsat aşteptat - bunele intenţii nu au produs rezultat, fiind neutralizate de înţelegeri politice ascunse”, a adăugat Sandu.
Prim-ministrul a remarcat că funcţia de procuror a fost tranzacţionată pe sub masă între partide, iar atunci când procurorul comitea abuzuri, nimeni, dintre politicieni, nu-şi asuma răspunderea pentru ele. Politicienii arătau cu degetul unul la altul şi se acopereau cu declaraţii despre falsa independenţă a procurorului.
„Eu am decis să procedez altfel. Îmi asum răspunderea politică pentru procesul de identificare a candidaţilor la funcţia de procuror general. Voi identifica şi verifica personal oameni oneşti, curajoşi şi bine intenţionaţi şi îi voi propune Consiliului Superior al Procurorilor.
Eu voi da socoteală în faţa oamenilor, de aceea sunt cea mai interesată ca următorul Procuror să se subordoneze doar legii şi Constituţiei, nu unui stăpân. Angajamentul meu este să avem un procuror liber”, a conchis Maia Sandu.
Discursul prim-ministrului a fost lăsat fără atenţie de către socialişti, aceştia înaintând împotriva Guvernului moţiune de cenzură.
În context, deputata blocului ACUM, Maria Ciobanu a ţinut să sublinieze că piatra de încercare a tuturor alianţelor parlamentare a fost funcţia de Procuror General. Cine reuşea să şi-o cumpere sau să şi-o subordoneze politic acela era mai marele zilei. „Îmi pare nespus de rău doar de speranţele cetăţenilor... Nu se poate Republica Moldova să aibă un Procuror General independent. Nu şi basta!”