Maia Sandu despre hapsânia foştilor guvernanţi: Au deschis dosare exportatorilor de nuci, lovind în cei mai săraci oameni

Serviciul Vamal, Fiscal şi Procuratura au lucrat banditeşte, exportul nucilor fiind monopolizat de Pavel Filip „ca să lucreze doar cuscrul său şi încă o firmă din Orhei”, a menţionat Alii Dumitraş, unul dintre agenţii economici de pe piaţa nucilor.
Beneficiile consumului de nuci
Beneficiile consumului de nuci (Facebook)

Cabinetul de miniştri de la Chişinău a abordat joi, 1 august, problema monopolului asupra exportului de nuci. Premierul Maia Sandu a specificat că blocajul se află la Procuratură, unde ilegal au fost deschise dosare penale pentru pretinsă contabandă mai multor companii care nu au mai putut exporta nuci.

„Au rămas doar câţiva agenţi economici cărora nu le-au fost deschise dosare penale şi astfel s-a instituit monopol”, a adăugat prim-ministrul.

Ministrul Agriculturii, Georgeta Mincu, a precizat că una dintre soluţii ar fi ca, pentru următoarele tranzacţii, să se scoată agenţii economici de pe culoarul roşu şi să se permită exportul de nuci în continuare, cu verificarea corespunzătoare a tranzacţiilor curente.

,,Noi producem 14 mii tone de nuci şi am exportat 10 mii de tone. Nu avem import şi export ilicit pentru a justifica acuzaţia de contrabandă. Producătorii de nuci sunt descurajaţi să investească în această ramură.

Republica Moldova corespunde condiţiilor de plantare a nucilor conform condiţiilor climaterice. Noi ocupăm locul 4 în lume în topul exportatorilor de nuci. Avem un potenţial de creştere a acestei ramuri mari şi prin instaurarea acestei presupuneri de contrabandă, distrugem un sector abia creat”, a subliniat ministrul.

Şefa cabinetului de miniştri a notat că îngrădirea liberei concurenţe afectează oamenii săraci care au doi copaci în curte şi în toamnă reuşeau să-şi strângă bani de lemne şi cărbuni.

„Iată aşa de hapsâni au fost foştii guvernanţi, care au încercat să scoată bani şi pe această cale”, a afirmat Maia Sandu făcând un apel către toţi funcţionarii publici de care depinde rezolvarea rapidă a problemei să se implice la modul cel mai serios.

Alii Dumitraş, unul dintre agenţii economici de pe piaţa nucilor din Moldova a menţionat anterior că peste 20 de firme au fost păgubite, li s-a sustras în jur de 400 de tone de miez şi au fost deschise arbitrar dosare penale. Serviciul Vamal, Fiscal şi Procuratura au lucrat banditeşte, exportul nucilor fiind monopolizat de către fostul premier Pavel Filip, „ca să lucreze doar cuscrul său şi încă o firmă din Orhei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe