Deputaţii au instituit moratoriu asupra primirii cererilor de acordare a cetăţeniei R. Moldova prin investiţie

Există peste 34 de cereri de acordare a cetăţeniei R. Moldova de la investitori din Asia şi Orientul Mijlociu, iar în cazul neglijării acestora, guvernul va trebui să plătească despăgubiri între 3 şi 4 milioane de euro, afirmă ministrul Economiei.
Paşaport biometric, Moldova
Paşaport biometric, Moldova (viza.md)
Ştefan Sârbu
01.08.2019

Parlamentul a instituit miercuri moratoriu pentru o perioadă de 4 luni asupra acordării cetăţeniei Republicii Moldova prin investiţie. Astfel, în această perioadă nu vor mai fi recepţionate cereri noi de dobândire a cetăţeniei. Moratoriul ar putea fi prelungit doar pentru o perioadă de cel mult două luni.

Cererile de dobândire a cetăţeniei R. Moldova prin investiţie depuse până la data intrării în vigoare a legii vor fi procesate în continuare.

„În cazul unei abrogări bruşte a acestui program şi neglijării cererilor primite deja, guvernul ar fi trebuit să plătească despăgubiri între 3 şi 4 milioane de euro consorţiului privat „Henley & Partners” care îl gestionează. Dacă sunt examinate şi acceptate cererile depuse deja, câştigurile bugetului ar echilibra costurile”, a declarat ministrul Economiei, Vadim Brânzan, cel care a propus moratoriul.

Vadim Brânzan a notat că actualmente există 34 sau 36 de cereri din partea unor investitori străini provenind mai mult din Asia şi Orientul Mijlociu. Doi investitori străini au primit deja cetăţenia moldoveană.

Potrivit Radio Europa Liberă, programul de acordare a cetăţeniei moldovene contra unei investiţii de 100 de mii de euro a fost criticat inclusiv de Comisia Europeană îndeosebi pentru faptul că nu prevede mecanisme de verificare minuţioasă a solicitanţilor, prezentând riscuri de corupţie şi spălare de bani.

Proiectul de lege a fost votat în două lecturi urmând a fi adoptat în lectură finală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor