Alii Dumitraş: Pavel Filip a monopolizat ramura exportului de nuci „ca să lucreze doar cuscrul său şi încă o firmă din Orhei”

Peste 20 de firme din R. Moldova au fost păgubite, li s-a sustras în jur de 400 de tone de miez şi au fost deschise arbitrar dosare penale. Serviciul Vamal, Fiscal şi Procuratura au lucrat la aceiaşi mână, afirmă Alii Dumitraş.
Tratamente naturiste cu coji de nucă
Tratamente naturiste cu coji de nucă (Facebook)

Premierul R. Moldova, Maia Sandu a cerut recent Ministerului Agriculturii să analizeze dacă există sau nu un monopol pe piaţa miezului de nucă din Republica Moldova, aşa cum au anunţat mai mulţi antreprenori. Maia Sandu susţinea anterior că apropiaţi ai familiei fostului prim-ministru Pavel Filip ar fi monopolizat exportul de nuci, dictând preţurile pe piaţă.

Unul dintre agenţii economici de pe piaţa nucilor din Moldova, Alii Dumitraş a menţionat pentru Radio Europa Liberă că într-adevar în perioada anilor 2016-2018, exportul nucilor a fost monopolizat de către fostul premier, Pavel Filip „ca să lucreze doar cuscrul său şi încă o firmă din Orhei”.

„Au pătimit peste 20 de firme, s-a sustras în jur de 400 de tone de miez, a fost ridicat, sechestrat, deschise dosare penale, care au mai putut plăti au ieşit din situaţie, dar marfa mea stă deja doi ani de zile arestată, a trecut şi termenul de valabilitate”, a adăugat antreprenorul subliniind că în prezent încearcă să-şi recupereze toate pierderile pe care le-a avut în urma guvernării lui Filip.

Pavel Filip a respins ferm acuzaţiile aduse. Cu toate acestea, Alii Dumitraş potrivit sursei citate susţine că, acesta nu a dat niciodată răspunsuri concrete , „a spus doar aşa nişte apuşoară, pentru a spăla mintea la lume, dar în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Şi-a şters picioarele de lume cum a vrut el. Nu mi-e frică pentru că eu n-am ce pierde, ce a avut el de arestat, de luat el mi-a luat deja. Un aşa om fals ca dl Filip eu n-am văzut în viaţă.”

Omul de afaceri a ţinut să informeze că toţi cei peste 20 de exportatori de nuci din R. Moldova care au fost învinuiţi pe nedrept de contrabandă solicită organelor abilitate ca firmele care au lucrat sub protecţia guvernului Filip şi au încălcat legea, făcând monopol, să fie trase la răspundere.

Totodată, oamenii legii care au comis abuz în serviciu acţionând în baza „ordinelor şefilor”, să răspundă potrivit legii pentru sechestrarea arbitrară a miezului de nuci în consecinţă aducându-le prejudicii materiale enorme. „Ei au procedat banditeşte. Şi Serviciul Vamal, şi Procuratura, şi Serviciul Fiscal, toţi au lucrat la aceeaşi mână. La dânşii buzunarele au fost mai presus decât bugetul statului.”

„Consider că numaidecât vor fi unele schimbări, pentru că altfel mai departe nu putem merge, adică cum plâng eu în ramură, plâng şi alţii în alte ramuri, tot aşa s-a făcut cu mierea de albine, de la 60 de lei au adus-o la 30 de lei. Pielicelele de vită de la 30 de lei le-au adus la 12 lei, adică, s-a făcut monopol în toate ramurile, nu numai aici. Unde au văzut oleacă de bani, au pus gheara de a suge sângele din lume”, a conchis agentul economic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe