Maia Sandu, către Angela Merkel: Dorim să respectăm angajamentele faţă de UE, în pofida întârzierilor admise de guvernarea anterioară

Maia Sandu şi Angela Merkel, discuţie la Berlin
Maia Sandu şi Angela Merkel, discuţie la Berlin (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
20.05.2021

Aflându-se într-o vizită oficială în Germania, preşedinta Maia Sandu a avut o discuţie în regim de teleconferinţă cu cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel trecând în revistă situaţia internă din Republica Moldova, provocările cu care s-a confruntat în ultimele luni şi perspectivele pe care le pot deschide alegerile parlamentare anticipate şi agenda sa de reforme.

„Contez pe faptul că Germania va avea grijă ca, în actualele condiţii de pandemie, cetăţenii Republicii Moldova să poată vota în siguranţă la scrutinul din 11 iulie. Doamna cancelar a confirmat intenţia ţării sale de a trimite observatori la alegeri în cadrul Misiunii OSCE/ODIHR”, a declarat Maia Sandu.

Părţile au discutat despre recunoaşterea certificatelor de vaccinare emise în Republica Moldova pentru a permite cetăţenilor ţării să circule liber în Uniunea Europeană şi despre etapa la care se află negocierile privind recunoaşterea şi conversiunea permiselor de conducere pentru cetăţenii moldoveni şi germani.

„Apreciem aici deschiderea părţii germane de a gestiona migraţia circulară a muncitorilor sezonieri din Moldova în Germania. Guvernul german urmează să finalizeze pregătirea proiectului unui acord în acest sens”, a subliniat şefa statului.

Potrivit Preşedinţiei moldovene, un alt subiect al discuţiei a vizat provocările de securitate din regiune, care îngrijorează mult, precum şi relaţia Republicii Moldova cu UE.

În acest context, Maia Sandu a reconfirmat angajamentele Republicii Moldova faţă de Uniunea Europeană, „pe care dorim să le respectăm în pofida întârzierilor admise de guvernarea anterioară. Astfel, sperăm să deblocăm cât de curând asistenţa macrofinanciară, necesară ţării noastre în situaţia de criză curentă.”

Preşedintele Republicii Moldova se află într-o vizită oficială de două zile, la Berlin, la invitaţia preşedintelui Republicii Federale Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor