Maia Sandu a restituit Parlamentului unele legi votate de către alianţa Şor-PSRM. Nu promulg legi mincinoase

Legile restituite Parlamentului au probleme majore, sunt pline de şiretlicuri, capcane şi motivaţie corupţională, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu
Maia Sandu (presedinte.md)

Preşedintele Maia Sandu scrie pe pagina sa de socializare că a analizat o serie de legi votate pe bandă rulantă de către alianţa Şor-PSRM şi a decis să le întoarcă în Parlament pe cele cu probleme majore care „au denumiri frumoase, dar conţin prevederi pentru hoţi, pun costurile de implementare pe umerii oamenilor cinstiţi şi conţin în articole, scrise vag, portiţe de corupţie pentru scheme de delapidare şi înstrăinare a bunurilor publice”.

Şefa statului a menţionat că viitorul Parlament le va reexamina şi va decide ce face - le va modifica, pentru a elimina deficienţele, sau le va retrage.

Mai jos urmează mesajul preşedintei Maia Sandu publicat pe pagina sa de Facebook, în partea ce ţine de motivarea detaliată a refuzului de a promulga legile contestate:

„Am respins legea 71 din 23.04.2021, promovată de socialişti şi Sor drept o lege care ar anula datoria miliardului furat. În primul rând, orice lege pe tema miliardului furat votată de deputaţii lui Sor nu are cum să fie bine intenţionată. În al doilea rând, e vorba de o lege similară celei declarate neconstituţionale acum două luni. Dar cel mai important - legea dată nicidecum nu uşurează povara acestei datorii pentru cetăţeni - miliardul furat cum a fost la hoţi aşa şi va rămâne la ei, dacă nu se apucă procuratura de treabă. Ceea ce se întâmplă prin această lege este transformarea unei datorii de stat în inflaţie şi instabilitate financiară. Cu alte cuvinte, tot cetăţenii achită miliardul furat, dar deja prin preţuri crescute şi dobânzi mai mari la credite. Este un exemplu clar de manipulare a opiniei publice, cu titlu pompos şi conţinut infect al legilor cu care ne-au deprins partidele corupte. Nu promulg legi mincinoase.

Am întors Parlamentului şi legile 69 şi 70 din 23.04.2021, prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie şi mai. Motivul e inechitatea. Ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie să meargă spre cei care chiar au nevoie. Aprobarea acestei legi ar însemna că din impozitele noastre, ale tuturor, vor primi compensaţii şi oamenii cu venituri mari şi foarte mari. Aceste compensaţii trebuie să ajungă la oamenii nevoiaşi, nu la deputaţi şi miniştri sau la proprietari de castele şi maşini luxoase.

Am oprit legea 60, privind comerţul intern. Este o lege pornită dintr-o intenţie bună, dar, în varianta în care a fost votată, va duce la creşterea preţurilor şi încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre Uniunea Europeană. Până în iulie, când o să avem un alt Parlament, o să propunem o variantă îmbunătăţită a acestei legi.

Am întors Parlamentului legea 53 din 22.04.2021, care ar fi dus la creşterea cheltuielilor furnizorilor de energie electrică cu peste 20 de milioane de lei anual, cost care urma să fie pus în tariful la energia electrică. Înţeleg că socialiştii se bucură de fiecare scumpire, crezând că asta loveşte în preşedinte, dar e o abordare primitivă şi lipsită de respect faţă de cetăţeni. Oamenii înţeleg foarte bine situaţia.

Am restituit şi legea 52 din 22.04.2021, care creează premise de coruptibilitate şi lacune legale ce pot permite înstrăinarea terenurilor publice, o practică populară la prietenii deputaţilor corupţi.

Am restituit Parlamentului legea nr. 72, ce ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internaţionale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova şi dreptul de a angaja şi demite persoane cu funcţie de demnitate publică şi funcţionari. E târziu pentru dregerea busuiocului. Au rămas mai puţin de două luni până la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internaţional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile şi demisiile în agenţii şi ministere trebuie să le facă guvernul plenipotenţiar, care va fi numit după alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alţi oameni întâmplători dintr-un guvern demis.”

Astfel, Maia Sandu a ţinut să sublinieze că a încheiat socotelile cu Parlamentul ales în 2019, conform regulilor Plahotniuc-Dodon şi „poate răsufla uşurată”, pentru că nu va mai primi legi pline de şiretlicuri, capcane şi motivaţie corupţională. „Dizolvarea Parlamentului deschide porţile către noi oportunităţi, către ordine şi dezvoltare.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe