Maia Sandu-bilanţul vizitei la Bruxelles: R. Moldova are o deschidere enormă în UE

Maia Sandu la Bruxelles, în cadrul intrevederii cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European
Maia Sandu la Bruxelles, în cadrul intrevederii cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European (presedinte.md)

După vizita sa de două zile la Bruxelles, preşedintele Maia Sandu a declarat miercuri, la Chişinău, că R. Moldova are o deschidere enormă în UE unde există un potenţial mare de ajutor, dar care a fost ratat în ultimii ani din cauză că la conducerea ţării s-au aflat persoane care urmăreau interese corupte şi nu ale cetăţenilor.

„Uniunea Europeană vrea să ne ajute, vrea să sprijine dezvoltarea Moldovei, dar trebuie să aibă aici un partener de încredere. În acest sens, este sarcina noastră să ne organizăm pe intern şi să avem o guvernare stabilă şi responsabilă.

Când acest lucru se va întâmpla, toate fondurile UE vor fi deblocate şi mult mai mult ajutor va veni pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a notat printre altele şefa statului în raportul privind vizita la Bruxelles, precizând că a solicitat ajutor pentru vaccinarea în cel mai scurt timp, iar toţi interlocutorii au promis să caute soluţii rapide pentru ca vaccinul să ajungă cât mai repede în Republica Moldova.

Ajutoare substanţiale pentru Moldova mai pot fi obţinute doar cu o majoritate parlamentară responsabilă care să corecteze legile grave adoptate de socialişti şi deputaţii lui Şor, a adăugat Maia Sandu, menţionând că inclusiv din acest motiv, alegerile parlamentare anticipate sunt necesare cât mai curând.

Totodată, instituţiile Uniunii Europene vor să vadă progrese reale în investigarea furtului miliardului şi altor scheme de corupţie şi nu doar justificări patetice din partea procuraturii şi a altor organe de drept din Moldova, a ţinut să sublinieze preşedintele, concluzionând că R. Moldova a fost şi va rămâne un stat european. În pofida dezastrului pe care încearcă să-l provoace unii politicieni corupţi şi iresponsabili.